hirdetés
Kultúra

A hermelin lett 2021 Év emlőse

Idén a hermelin lett az év emlőse a Vadonleső program szavazása alapján. Utóbbi programot egyébként az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A hermelin lett 2021 Év emlőse
hirdetés

A Vadonleső program keretében szervezik immár hetedik éve az Év emlőse szavazást, aminek során a cél az éppen aktuális védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára és jellemzőire felhívni a figyelmet – írják a kormany.hu cikkében.

A hermelin nemcsak a természetben ritka látvány, de az állatkerteknek és bemutatóhelyeknek sem gyakori lakója. Ez a ragadozó éjjel aktív, s kerüli a településeket, a barnás bundáját pedig télen zömmel fehérre cseréli, miközben a farka végének fekete mintázata ekkor is megmarad. Az éghajlatváltozás következtében egyre ritkábbak a havas telek, s ezzel együtt a téli bundás hermelinek is.

A hermelinnek kedvelt élőhelyei a facsoportokkal tarkított, vízközeli gyepes, füves helyek, ám megtelepedhetnek a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken is, amennyiben ott nem intenzív a művelés, és nem kezelik erősen a területet rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító vegyszerekkel.

A hermelinhez kapcsolódóan egyébként ebben az évben várhatóan számos érdekes hír és rendezvény lesz a Vadonleső program keretében, ezért érdemes követni a honlapon megjelenő információkat.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés