hirdetés
Kultúra

A településképre hivatkozva tüntetik el a hattyú-festményt egy művészeti galéria épületéről

Az ismert magyar utcai művész elmondása szerint szándékosan visszafogott képet tervezett, hogy a látvány illeszkedjen a környezetébe, de Tihany főépítészének határozott az álláspontja a kérdésben – szerinte semmilyen falfestés nem való a település érintett részére.

A településképre hivatkozva tüntetik el a hattyú-festményt egy művészeti galéria épületéről
hirdetés

A néhány napja a TakerOne nevű utcai művész festette, hattyút ábrázoló alkotást szó szerint „elmeszelteti" Tihany főépítésze, ugyanis a galéria falát vissza kell festeni fehérre. Erről a Telex számolt be a művész közösségi oldalán megjelent bejegyzésre hivatkozva.

A bejegyzés szerint azzal az indokkal rendelték el a fal újbóli fehérre festését, hogy

„településképi rendelet szabályozza, hogy az épületek hogy nézhetnek ki, még akkor is, ha teljesen privát területen található a fal, de látszik az utcáról (ez épp egy művészeti galéria udvarában van)”.

Márpedig a főépítész azon az állásponton van, hogy „falfestés ide nem való”.

hirdetés

TakerOne egyébként úgy látja, hogy a galéria tulajdonosainak ugyan engedélyt kellett volna kérniük, mielőtt a falfestés felkerül – még ha ezt elvileg nem is kapták volna meg –, de nem feltétlenül számíthattak arra, hogy végül ilyen problémába ütköznek.

„Mindazonáltal számomra nagyon antipatikus ez az »emberek vannak a falakért/épületekért«️ megközelítés, ennek a számomra logikus ellenkezője helyett”

– vélekedik a művész.

A Telex még vasárnap megkereste a tihanyi polgármestert e-mailben, majd hétfőn telefonon is, aki ugyan szabadságon van, de azt ígérte, hogy továbbítja az e-mailt a főépítésznek, aki „szerinte” válaszolni fog arra.

A portál szerint Tihany településképi rendeletében valóban vannak olyan kitételek, hogy például „településképi szempontból meghatározó területen csak egymással harmonikus egységet alkotó, azonos színcsaládba tartozó színek alkalmazhatók egy épületen”, vagy éppen, hogy „az épületek homlokzati falfelületének színezésénél a környezethez való illeszkedés érdekében vakolt felületeknél csak a fehér és világos földszínek, természetes építőanyagok esetén azok természetes színei alkalmazhatók”.

A változtatásokhoz településképi bejelentési eljárást kell indítani olyan esetekben, amikor egy adott építményt átalakítanak, felújítanak, helyreállítanak, korszerűsítenek, vagy pedig megváltoztatják a homlokzatát.

A falfestmény képe megtekinthető itt: https://www.facebook.com/takeronegraffiti/photos/a.220156224692680/6177536702287906/

(A borítókép forrása: pixabay.com / Hegyi Zsolt)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés