hirdetés
Kultúra

A Természettudományi Múzeum költöztetése helyett önálló múzeum létrehozását javasolják egy nyílt levélben

Tizennyolc debreceni egyetemi tanár és akadémikus írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözése helyett önálló természettudományi múzeum létrehozását javasolják inkább.

A Természettudományi Múzeum költöztetése helyett önálló múzeum létrehozását javasolják egy nyílt levélben
hirdetés

Bazsa György fiziko-kémikus, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa az InfoRádiónak úgy érvelt, hogy a Magyar Természettudományi Múzeumban olyan finom értékeket őriznek, melyek csomagolása, szállítása, majd pedig újbóli kiállítása kockázatos lehet, hiszen a legapróbb lepkéktől a nagyobb állatokig, dacára a konzerválásnak, nagyon érzékenyek, sérülékenyek a gyűjtemény elemei.

Ráadásul a kiállítótermek mögött található még további komoly tudományos anyag is, amely fontos kutatómunkák alapjául szolgál, s az intézményben található állatokat, növényeket és más természeti tényezőket szükséges lenne egyben tartani.

A Debreceni Egyetem professzor emeritusa szerint ezt szinte reménytelen volna máshol újra felépíteni, mivel meglátása szerint „a magyar társadalom mobilitása, a költözési lehetőség–hajlam messze nem olyan, hogy egy ilyen akciót sikerrel lehessen lebonyolítani".

Azt ellenben támogatnák, hogy önálló természettudományi múzeum létesüljön Debrecenben, s ennek vannak is nyomai a városban, például a református kollégium ilyen jellegű kiállítása, az állat- és növénykert, az egyetemi botanikuskert, vagy éppen az orvostörténeti múzeum.

hirdetés

Bazsa György úgy látja, lehet olyan forrásokat és lehetőségeket találni, amiből egy komplett és jó profilú, modern és korszerű természettudományi múzeum létesülhetne a városban.

Tekintve, hogy a Magyar Természettudományi Múzeumnak Gyöngyösön és Zircen is van egy-egy múzeuma, így akár múzeumi hálózat is létrejöhetne, amely egyfajta partneri viszonnyal működhetne.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés