hirdetés
Kultúra

A világ legősibb állatot ábrázoló barlangrajzát találták meg

Régészek Indonéziában rátaláltak a világ legősibb ismert barlangi állatábrázolására. A vaddisznót ábrázoló rajz mintegy 45 és félezer éve készülhetett.

A világ legősibb állatot ábrázoló barlangrajzát találták meg
hirdetés

A barlangrajzot sötét vörösokker pigmenttel festették, s egy életnagyságú celebeszi disznót ábrázol egy történetet elmesélő narratíva keretében - derül ki a BBC cikkéből.

A rajzot egy bizonyos Leang Tedongnge nevű barlangban találták meg, amely Celebesz szigetének egy eldugott helyen lévő völgyében található. A lelet révén a tudósok a legkorábbi bizonyítékára leltek az emberi jelenlétnek a régióban.

„Az emberek, akik készítették (a barlangrajzot) teljesen modernek voltak, éppen olyanok, mint mi, s megvolt minden kapacitásuk és eszközük, hogy bármilyen festményt készítsenek, amelyhez kedvük volt”

– fogalmazott Maxime Aubert, a tanulmány egyik szerzője, aki a leletek kormeghatározásának egy szakértője.

hirdetés
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Oldest cave art found in Sulawesi <a href="https://t.co/N7ZQZAasU5">https://t.co/N7ZQZAasU5</a> the image from Leang Tedongnge is at least 45,500 years old, could be much older <a href="https://t.co/vsvuu8GFfP">pic.twitter.com/vsvuu8GFfP</a></p>&mdash; Odyssey to the Far East (@motherlander) <a href="https://twitter.com/motherlander/status/1349482448694874112?ref_src=twsrc%5Etfw">January 13, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Az ő becslése és számításai szerint – amelyeket a barlangrajz tetején kialakult lerakódás, valamint az uránium-izotópok meghatározásával tett meg – az ősi alkotás mintegy 45 500 éve készült.

A tanulmányban szereplő leírás szerint a barlangrajz, amely 136 centiméter hosszú és 54 centiméter magas, egy celebeszi disznót ábrázol annak a hímekre jellegzetes szarvszerű feji képződéményeivel. Emellett két emberi kéznyom is látható az állat háta felett, s noha a festmény többi része már javarészt lekopott, feltételezik, hogy két másik disznó is szerepelt még a rajzon, a megmaradt figurával szemben elhelyezkedve.

Ezek alapján tehát egy olyan jelenetet festhettek a falra több tízezer éve, amelyen ez a harmadik disznó két másiknak a küzdelmét vagy másféle találkozását figyeli éppen.

Mivel a képhez feltehetőleg nyálukat és kezüket is használták annak készítői, így a kutatók remélik, hogy sikerül DNS- és nyálmintát is szerezniük a helyszínről.

Noha ez a legkorábbi ismert állatábrázolás barlangfalon, Dél-Afrikában egy ennél is régebbi, 73 ezer éves egyszerű sematikus rajzot már találtak, tehát összességében nem beszélhetünk a világ legősibb festményéről.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés