hirdetés
Kultúra

Elhunyt Földi Teri

Nyolcvanhat évesen elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Szomszédok egykori színésze, s a Vígszínház egykori tagja.

Elhunyt Földi Teri
hirdetés

A hírt a Vígszínház közölte a honlapján.

Mint felidézik, Földi Teri 1934. január 24-én született Martonvásáron. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1955-ben végezte el, amelyet követően előbb a győri Kisfaludy Színház, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. Itt olyan szerepekben is láthatta őt a közönség, mint például Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia, emellett pedig alakította

„Jean Anouilh: Romeo és Jeanette című darabjának címszerepét, Arthur Miller: A bűnbeesés után Anyáját, Molnár Ferenc: Olympiájának főszerepét, Molnár Ferenc: Liliomjának Hollundernéjét, Bertolt Brecht: Koldusoperájának Polly-ját, Bródy Sándor: A tanítónő című darabjának címszerepét, Sütő András: Álomkommandójának Súgónőjét, Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely című darabjának Natasáját”.

Földi Teri 1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának volt a tagja, s elsőként a Horvai István-rendezte Anna Kareninában mutatkozott itt be, méghozzá Dolly szerepében, amivel el is nyerte a közönség szeretetét.

hirdetés

A Vígszínház közleménye szerint itt olyan darabokban is szerepelt, mint

„A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró tetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, illetve a Vérnász”,

s utoljára az Iglódi István által rendezett Csókos asszonyban is színpadra lépett.

Gazdag színházi munkássága mellett Földi Teri filmekben és tévéjátékokban is szerepet vállalt; egyebek mellett a Szomszédokban, a Tüskevárban, az Esős vasárnapban, az Égető Eszterben, de a Szerencsés Dánielben is viszont láthatta őt a közönség.

Tevékenykedett emellett szinkronszínészként is, s gyakran szinkronizálta mások mellett Jane Fondát és Glenn Cloest is. A Vuk című rajzfilmben Vuk édesanyja, Íny is az ő hangján szólalt meg.

1963-ban Földi Terit Jászai Mari-díjjal tüntették ki, majd 1990-ben Aase-díjat kapott, s 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjében részesítették.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés