hirdetés
Kultúra

Kihaltnak hitt kengurufaj egyedei érkeztek a budapesti állatkertbe

hirdetés
A kistestű Parma-kengurukat a 19. század közepén fedezték fel, azonban hetven éven át kihaltnak hitték, s csak az 1960-as években derült ki, hogy egyes élőhelyeken még maradtak fenn a fajt képviselő példányok. Mostantól a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói is megtekinthetik a különleges kis erszényeseket.
Fehértorkú kenguru
A fehértorkú kenguru viszonylag kis testű a többi kenguruhoz képest (Készítette: I, Adamantios, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2326737)
hirdetés

Az intézmény a nemrég érkezett fehértorkú, vagy másnéven Parma-kengurukról azt írta, hogy azok a kisebb termetű kengurufajok közé tartoznak, s a kifejlett állatok súlya általában 3-6 kilogramm közötti. Jobbára magányos életmódot folytatnak, azonban olykor kisebb, 3-4 állatból álló csapatokat alkotnak. Élőhelyeik Kelet-Ausztráliában, azon belül Új-Dél-Wales északkeleti felében, a Nagy-Vízválasztó-hegység mentén találhatóak, a sűrű aljnövényzetű területeken.

A kengurukat 1845-ben fedezték fel, ám egyebek mellett a kontinensre betelepített rókák miatt olyannyira megritkult a faj, hogy az 1890-es években már kihaltnak vélték az erszényest. 1965-ben azonban az Új-Zélandhoz tartozó Kawau szigeten rábukkantak egy fehértorkú kenguru populációra. Ide előzőleg az 1870-es években telepítették be a fajt a közelinek vélt kihalástól tartva, ám szerencsére 1967-ben kiderült, hogy Ausztráliában sem tűnt el teljesen a faj, hiszen kisebb állományai maradtak Új-Dél-Walesben.

hirdetés

A budapesti állatkertben az 1866-os nyitás óta vannak kenguruk, melyekből eddig összesen 14 fajt mutattak be az intézményben. Jelenleg négy faj tekinthető meg, amelyek az alábbiak:

  • Parma-kenguru (Macropus parma),
  • vörösnyakú, avagy Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus), 
  • ecsetfarkú patkánykenguru (Bettongia penicillata), 
  • kormos kenguru, avagy nyugati szürke óriáskenguru (Macropus fuliginosus).

Ez utóbbi faj egyedeivel közös kifutóban tekinthetőek meg egyébként az „újoncok” is. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019