hirdetés
Kultúra

Országszerte színes programokkal ünnepelhetjük augusztus huszadikát

A budapesti állami ünnep rengeteg érdekes programlehetőséget kínál augusztus huszadikára, az államalapítás ünnepére, de vidéken is bőven akadnak majd látnivalók. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány olyan eseményt, amelyre a keddi ünnepen érdemes lehet ellátogatni.

Országszerte színes programokkal ünnepelhetjük augusztus huszadikát
hirdetés

Augusztus 20-ai Állam Ünnep Budapesten

Az augusztus huszadikai ünnepi programok a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek. Miután katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót, honvédtisztjelöltek avatására kerül a sor, amelyet Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Áder János beszéde kísér.

A Magyar Honvédség várhatóan 50 perces légi parádét tart tizennégy repülővel, helikopterekkel és motorcsónakokkal 9 óra 15 perctől, 10 és 12 óra között pedig katonazenekari parádét és fegyveres bemutatót tekinthetnek meg az oda látogatók a Kossuth téren a Dunánál.

Az Ünnepi Szentmisére és a Szent Jobb körmenetre a Szent István Bazilikában kerül sor 17 órai kezdettel.

hirdetés

A sokak által különösen várt ünnepi tűzi- és fényjáték 21 órakor kezdődik, és ennek keretében több mint 26 ezer látványeffektet használnak majd, amelyet korszerű, speciális szoftver segítségével terveztek.

Bővebb információ és részletek a programokról megtekinthetőek a https://augusztus20.kormany.hu/ oldalon.

Magyar Ízek Utcája

Az állami ünnepséghez kapcsolódik a Magyar Ízek Utcája nevű rendezvény is, amely azonban már augusztus 18-ától kezdődően látogatható. Itt számos más érdekesség mellett bemutatkozik az Ország Tortája is, s az idei évben már százötvennél is több kiállító emeli az esemény színvonalát. A rendezvényről bővebb információ elérhető a https://augusztus20.kormany.hu/ oldalon.

Fonyódi Szent István Napok

Fonyódon is megemlékeznek az államalapításról. Az itt szervezett Szent István Napok nevű rendezvénysorozaton lesznek koncertek, néptánc-fellépések, és tűzijátékra is sor kerül majd. A programok már a hétvégén is látogathatóak, bővebb információ a rendezvényről elérhető a http://fonyodinyar.com/szent-istvan-napok/ oldalon.

Szent István Nap Ópusztaszeren

Augusztus huszadikán egész napos, ingyenes rendezvénnyel várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a kicsiket kézműves foglalkozások és bábszínházi előadások várják, miközben népzene, néptánc bemutatók is lesznek. A kemencékből a frissen sütött, hagyományos kenyér illata árad, míg Szeri Gyógynövényházban gyógynövényekből készült teákat lehet kóstolni, s a Nomád Parkban szalagszövéssel, nemezeléssel várják az érdeklődőket. Lesz még látványos katonai bemutató is, valamint lovasbemutató és Szent István-napi ünnepi megemlékezés is a program részét képezi. Bővebb információ a rendezvényről az http://opusztaszer.hu/hu/szent-istvan-nap/ weboldalon olvasható.

Bor és kenyér ünnepe Siófok

Az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódóan kerül sor a siófoki hajóállomáson a Bor és Kenyér Ünnepére. A rendezvény ingyenes és kutyabarát, augusztus 16. és 20. között látogatható, és koncertekkel, kézművesekkel és gasztroárusokkal várja a látogatókat. Emellett természetesen a tűzijáték sem maradhat el. Bővebb információt az eseményről a település honlapján talál az alábbi linken: https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/bor-es-kenyer-unnepe.

Mesterségek ünnepe

Idén is megrendezik a Budavári Palotában a Mesterségek ünnepét, ahol mintegy kétezer kézműves mester kalauzolja majd el a hagyományos mesterségek világába az érdeklődőket, miközben több száz fellépő, egész napos színházi programok, illetve a gyerekek számára népi játszóház biztosítja a tartalmas szórakozás lehetőségét. A látványműhelyekben idén is ki lehet próbálni az egyes mesterségeket. Az idei év kiemelt témája a lábbeli, díszvendége pedig Japán. Bővebb információ a rendezvényről elérhető annak honlapján, a https://www.mestersegekunnepe.hu/ oldalon.

Szent István Napok Mosonmagyaróváron

Négynapos fesztivállal ünneplik Mosonmagyaróváron az augusztus 20-ai ünnepet: több fellépő és zenekar szórakoztatja majd a közönséget, miközben a Fehér Ló Közösségi Házban Pinceszínház és Gyermekfilmhét, illetve a piciknek Babasarok nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra. A rendezvény utolsó napja, augusztus 20-a tűzijátékkal zárul. Bővebb információ a rendezvényről a http://szentistvanfeszt.hu/ oldalon olvasható.

Győri augusztus 20-ai ünnepség

Győrben augusztus tizennyolcadikától kezdődően lesznek programok az ünnephez kapcsolódóan, az utolsó napon például tűzijáték, azon felül pedig koncertek, fellépések és gyermekműsorok is várják az érdeklődőket. Bővebb információ és a fellépők listája a http://www.huszadika.hu/ oldalon elérhető.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés