hirdetés
Kultúra

A tiltakozás nem ér véget, az oktatás viszont elkezdődik az SZFE-n

hirdetés
Blokád mellett ugyan, de megkezdődik az oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol egyfajta kísérleti tanköztársaságot hirdettek ki a tanulók és oktatók.
Élőláncot szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Parlament között
Résztvevők a chartával a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton
hirdetés

Az SZFE vezetői, oktatói, illetve a Hallgatói Önkormányzat közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elindul az őszi félév az egyetemen – számol be róla a Blikk.

Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese bejelentette, hogy a múlt heti rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet, azonban ezzel párhuzamosan továbbra is zajlanak a tiltakozások, és a korábbi követeléseket sem adják fel.

hirdetés

Mint megfogalmazták, egy úgynevezett „kísérleti tanköztársaságot” hirdetnek meg. Egészen pontosan úgy írta ezt körül Upor László;

„kísérleti tanköztársaságot építünk, amelynek tevékenységébe ugyanúgy beleférnek hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok, mint kreatív és a társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródó történetére reflektáló akciók”.

Hozzátette, hogy intézményük – minden ellenkező híreszteléssel szemben – egy nyitott, szabad és folyton változó egyetem, s a jövőben is ilyenek akarnak maradni. 

A sajtótájékoztatón felszólalt Novák Eszter is, aki elmondta, hogy egy érdekes tanév kezdődik, melyet előzőleg már „megbélyegzett egy világjárvány”, valamint az egyetem elfoglalásának kísérlete is.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019