hirdetés
Sport

Jöhet a kieséses rendszerű lebonyolítás az öttusában

Új lebonyolítási forma teszteléséről, illetve bevezetéséről döntött a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága a hétvégi ülésén.
Vívás
Kieséses rendszert vezethetnek be öttusában (Forrás: pixabay.com / Nico Franz)
hirdetés

A testület a reform kidolgozására felállított két munkacsoport javaslatait vette alapul. A leglényegesebb újítás az, hogy a jövőben - egyelőre nincs kidolgozott menetrend - a versenyek a körvívás után kieséses rendszerben zajlanak majd. Az ötlet részleteinek a kimunkálására három-négy tesztversenyt szeretnének még az idén ilyen formában megrendezni.

Az már eldőlt, hogy a 2022-es, dakari nyári ifjúsági olimpián az új  formátumot alkalmazzák a négytusaversenyen, és az a terv, hogy a 2024-es játékon is így versenyeznének az öttusázók.

hirdetés

Gallai István, a hazai szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, a körvívást a kieséses szakasz előtti napon lebonyolítanák, majd a mezőnyből kettő, három vagy négy csoportot alakítanának ki. A versenyzők csoportonként teljesítenék a rövidített lovaspályát, leúsznák a 200 métert, bónuszvívás keretében lépnének pástra és a szokásos 800 méteresnél rövidebb pályán fejeznék be a versenyt a lézerlövészetes futással. A továbbjutók másnap elődöntőben versenyeznének, végül a döntőben dőlne el az érmek és a legelőkelőbb helyezések sorsa.

"A UIPM edzőbizottsága úgy foglalt állást, hogy amennyiben mindenképpen szükséges a változtatás, megvalósítható, de lépcsőzetesen, a fokozatosságot betartva kell bevezetni az újításokat" - tette hozzá.

A munkacsoportok javaslatait a szövetségek képviselői másfél hete, Frankfurtban vitatták meg, ezután került sor a vb-ülésre Lausanne-ban, az Olimpia Házában, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén. A megbeszélésen részt vett Thomas Bach NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch alelnök, Christophe de Kepper, a nemzetközi ötkarikás testület főigazgatója, valamint Kit McConnell sportigazgató, akik tájékoztatást adtak az aktualitásokról, illetve a fejlődés irányáról.

A Klaus Schormann vezette öttusa-szövetség az iránymutatások és a jelzések alapján úgy véli, a sportág olimpiai jövője miatt szükséges a változtatás.

Forrás: MTI


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019