hirdetés
TechTud

Az alacsony kalóriatartalmú étrend testmozgással párosítva a csontok gyengüléséhez vezethet

hirdetés
A kalóriamegvonás, különösen akkor, ha testmozgással párosul, a csontok méretének és erősségének csökkenéséhez vezethet egy új, egereken folytatott kutatás eredményei szerint. Ezzel szemben a teljes kalóriás étrend mellett a testmozgás még kifejezetten erősítheti is a csontokat korábbi kutatások szerint. Az újabb kutatás eredményei a Journal of Bone and Mineral Research nevű lapban jelentek meg.
Alacsony kalóriatartalmú étrend
A csontokra kedvezőtlenül hathat az alacsony kalóriatartalmú étrend (Forrás: pixabay.com / Bernadette Wurzinger)
hirdetés

A kutatás során Dr. Styner és kollégái a csontvelőben található zsírra fókuszáltak, amelyről a kutatók egyelőre nem egészen tudják, miként is működik, azonban korábbi kutatások szerint a csontvelő alacsony zsírtartalma gyakran a csont egészségének jele – írja a Medical News Today.

Korábbi kutatásában Dr. Styner azt vizsgálta, hogyan függ össze a kalóriafogyasztás a csontvelőben lévő zsírral, és hogy miként hathat erre a testmozgás. Ezek a kutatások például azt fedték fel, hogy a csontvelőben található zsír szintje a plusz kalóriákkal megnő, a normál kalóriás étrendet fogyasztó vagy elhízott egereknél azonban egyaránt csökkent a zsír szintje és javult a csontsűrűség a testmozgás hatására. Az új kutatás célja tehát az volt, hogy megfigyeljék, a kevés táplálékot fogyasztó egereknél milyen hatásai vannak a testmozgásnak a csontokra. 

hirdetés

A kutatók két csoportra osztották az egereket: az egyik csoport a megszokott étrendet fogyasztotta, a másik csoportba sorolt állatok azonban 30 százalékkal kevesebb kalóriához jutottak, mint általában tették. A csökkentett kalóriatartalmú étrendet fogyasztó egerek is kaptak azonban ásványi anyagokat és vitaminokat, hogy ebben ne térjenek el a kontrollcsoporttól. 

A kutatócsoport ezután újabb csoportbontást végzett az egerek között, és hat hétig figyelte őket. Így összesen négy csoport keletkezett, az alcsoportokat egymástól a testmozgás megléte vagy hiánya különböztette meg. 

Az eredmények szerint ugyan a csökkentett kalóriabevitelű egerek veszítettek a súlyukból, de a csontvelőjükben a zsír szintje jelenősen megnövekedett, és a csontjaik minősége is romlott. A kutatók szerint kizárólag a kevesebb kalória miatt történt a változás, hiszen ezek az egerek is megkapták ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a társaik. 

A testmozgás hatására a kevés kalóriát fogyasztó egereknél is csökkent a csontban található zsír szintje, de ezzel együtt váratlan módon a csont minősége is romlott. 

A meglepő megfigyelésük nyomán a kutatók máris további kutatásokat terveznek, elsősorban annak megértésére, hogy milyen folyamatok okozhatják az általuk megfigyelt összefüggéseket. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019