hirdetés
TechTud

Az idei szeptember volt eddig a legmelegebb

hirdetés
A világon a mostani volt a valaha mért legmelegebb szeptember a Copernicus nevű meteorológiai szolgálat közlése szerint.
Erdőtűz
Az idei szeptember még a tavalyinál is forróbb volt (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

Az idei szeptember a tavalyinál 0,05 fokkal volt világszerte melegebb, s ez azért is érdekes, mert a legmelegebb szeptember időjárási rekordja tavaly az akkori értékkel is megdőlt – számol be róla a BBC.

A tudósok szerint a hőmérsékleti rekord egyértelmű jele annak, hogy az emberi társadalom tevékenysége miatt kibocsátott szennyező anyagok hatására felgyorsult a hőmérséklet változása a világon.

hirdetés

Az EU Copernicus nevű, a Föld megfigyelését célzó programjának szakemberei szerint a szibériai területek északi részein továbbra is átlag feletti a hőmérséklet magassága. Egyúttal megerősítették, hogy az Északi-sark jege a témában készült feljegyzések óta jelenleg a második legvékonyabb formáját mutatja.

Az idei év emellett várhatóan Európa legmelegebb éve is lesz (természetesen, a feljegyzések kezdetétől nézve), még ha mostantól az előrejelzések szerint valamivel hűvösebb időjárásnak nézünk is elébe a kontinens zömén.

A világban több helyen, kiváltképpen Kaliforniában és Ausztráliában a hatalmas és sok kárt okozó erdőtüzek kialakulásában is szerepe lehetett a forró időjárásnak, s például a Death Valley területén mért 54,4 Celsius-fokos hőmérsékleti rekord bekövetkeztét is „elősegítette”.

A fentiek mellett szerepe lehetett még az időjárás változásának abban is, hogy Franciaországban igen heves esőzések történtek, s néhol akár fél méternyi csapadék is lehullott egyetlen nap alatt. A Meteo-Francia nevű francia meteorológiai szolgálat szerint a mostanihoz hasonló esőzések száz évente, ha egyszer várhatóak normál esetben.

Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese a BBC-nek elmondta, hogy egyes tapasztalt időjárási jelenségek rendkívüliek, azonban nem szabad azt hinnünk, hogy évről évre fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet. Ugyanis, mint mondta, az időjárás nagyon változó, ellenben a klíma változásával együtt megjósolható volt, hogy a fentiekhez hasonló események bekövetkeznek majd.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019