TechTud

Bebizonyosodott, hogy a gyerekek egészségének jót tesz a „zöld” környezet

Egy közel 300 korábbi tanulmány adatai alapján végzett kutatás eredményei szerint jelentős összefüggés tapasztalható a gyermekek közelében lévő zöld területek, például parkok jelenléte és a jobb egészség, valamint a több testmozgás között.

Bebizonyosodott, hogy a gyerekek egészségének jót tesz a „zöld” környezet
hirdetés

A kutatás egyfelől azért volt érdekes, mert a marginalizált közösségekből származó gyermekek helyzetét is vizsgálta, s arra derített fényt, hogy a természet közelsége ezen gyermekek és fiatalok számára még jelentősebb pozitív hatással volt.

Amber Fyfe-Johnson, a kutatás vezető szerzője elmondta, hogy a meglévő bizonyítékok elemzése alapján ismét azt látták, hogy a természet közelsége fizikai és mentális előnyöket is képes biztosítani a gyermekeknek.

Meglátása szerint nem egyszerűen egy hasznos, de hanyagolható tényező, hogy a gyermek zöld környezetben nő-e fel, hanem valójában egyfajta szükséglet lehet a rendszeres „érintkezés” a természettel.

hirdetés

Az urbanizáció mellett a gondot a képernyők előtt töltött idő megnövekedett hossza, illetve a mozgásban szegény, lakáshoz kötött életmód jelenti.

A természet hiánya a marginalizált közösségek esetében különösen nagy problémát jelent, hiszen az olyan családok, akiknek nincs elég pénzük, vagy megfelelő eszközük az utazáshoz, még kevésbé valószínű, hogy eljutnának egy-egy parkba, zöldterületre.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy nem minden szabadtéri tevékenység bír ugyanolyan mértékű pozitív hatással – például egy parkolót nem hasonlíthatunk össze egy parkkal, s egy játszóteret, ahol fák is vannak, egy valódi kerttel. A zöld közegek pozitív hatásainak bizonyítására viszont azért is nagy a szükség, mert amíg nem alaposan bizonyított az összefüggés, addig a törvényhozók és helyi vezetők sem feltétlenül fektetnek olyan nagy hangsúlyt arra, hogy a lakosság, köztük a gyermekek jólléte érdekében természetes területeket alakítsanak ki.

A koronavírus-járvány alatt ráadásul még nagyobb lett az egyenlőtlenség a természetes környezetekhez való hozzáférés tekintetében bizonyos embercsoportok, közösségek között, és a fizikai aktivitás csökkenése, valamint a mentálhigiénés problémák megnövekedett száma is újabb kihívást jelentettek.

A Washington Állami Egyetem és a Washingtoni Egyetem közös kutatásának eredményeit a Pediatrics nevű, gyermekgyógyászati munkákat tartalmazó lapban publikálták szeptember 29-én, s ez alapján számolt be róla a ScienceDaily.com (https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210929092631.htm).


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés