hirdetés
TechTud

Élőben közvetítik csillagászok a Perseverance Mars-járó kilövését a Svábhegyi Csillagvizsgáló közösségi oldalán

hirdetés
Készen áll missziója megkezdésére a NASA legújabb Mars-járója, a Perseverance (Állhatatosság), amely a tervek szerint csütörtökön indulhat útnak a vörös bolygóra. A Mars-járó kilövését 13 órától élőben közvetítik majd a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook oldalán.
Preservance
A Mars-járón utazik egy miniatűr helikopter is (By NASA/JPL-Caltech - https://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/images/largesize/PIA23499_hires.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85029100)
hirdetés

A diákok által elnevezett Perseverance helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor - közép-európai idő szerint 13.50-kor - indul útjára a floridai űrállomásról és a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Boldog Ádám csillagász, aki két kollégájával együtt élőben kommentálja majd a kilövést, a műsorban elmondta: az űreszköz fő küldetése, hogy az élet nyomai után kutasson a vörös bolygón. Emellett az űreszköz MOXIE segítségével a ritka marsi légkörben oxigént is megpróbál előállítani a szén-dioxidból. A légkörből kivont oxigént majd a Marsra érkező űrhajósok használhatják, és a rakétahajtóanyaghoz is felhasználható - tette hozzá.

hirdetés

A Mars-járón utazik egy miniatűr helikopter is, az Ingenuity, aminek az lesz a feladata, hogy az űreszköz útját feltérképezze. A drónhelikoptert napelemek hajtják, a Mars-járónál pedig mini nukleáris reaktor szolgáltatja a megfelelő energiát - mondta a csillagász.

A két bolygó helyzetéből adódóan csak 26 havonta van lehetőség kilövésre, most van abban a közelségben a Mars, hogy 220 nap alatt elérjék a felszínét.

A kilövést a NASA élőben közvetíti majd. A NASA eddig négy szondát (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) küldött a Marsra.

Forrás: MTI


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019