hirdetés
TechTud

A főemlősöket is óvják a koronavírustól

hirdetés
Afrikában felfüggesztették a főemlősökkel összefüggő turizmust attól tartva, hogy a ritka és veszélyeztetett állatok esetleg ugyancsak fogékonyak lehetnek a betegségre.
Gorilla
A gorillák megtekintésére szervezett túrák egyelőre elmaradnak (Forrás: pixabay.com / https://pixabay.com/)
hirdetés

Afrikában a gorillák megtekintésére irányuló turizmus jelenleg szünetel, és bezárták a nyilvánosság előtt a kapuikat a főemlősöknek fenntartott fajvédelmi intézmények, menedékhelyek is – derül ki a BBC cikkéből. 

Azt nem tudni egyelőre, hogy a főemlősökben okozhat-e megbetegedést a koronavírus új törzse, azonban egyre többeket aggaszt, hogy esetleg hozzánk hasonlóan veszélyeztetheti ezen közeli „rokonainkat” is a betegség. 

hirdetés

Ráadásul nemrégiben bebizonyosodott a Bronxi Állatkert egy tigriséről is, hogy elkapta a koronavírust – emiatt egyébként új intézkedéseket vezettek be a nagymacskák és gondozóik érdekében az adott állatkertben. 

Dr. Kirsten Gilardi, a ruandai, ugandai és kongói erdőkben a gorillákat segítő Gorilla Doctors vezető állatorvosi tisztviselője azt mondta, hogy egyelőre nem ismert, hogy a hegyi gorillák esetleg megfertőződhettek-e, s ilyesminek a bizonyítékára egyelőre nem akadtak rá, azonban mivel a hegyi gorillák fogékonyak az emberi kórokozókra, ezért úgy vélik, kialakulhat náluk légzőszervi megbetegedés. 

A hegyi gorillák igen ritka, veszélyeztetett állatok, melyek csak Ruanda, Uganda, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság erdeiben élnek, s mindhárom országban észleltek már emberben (új típusú) koronavírust. Éppen ezért jelenleg a gorillák megtekintésére irányuló turizmust is felfüggesztették. 

A parkőrök és az állatorvosok ellenben továbbra is folytatják munkájukat, de csak kellő elővigyázatossággal, így például a társadalmi távolságtartás betartásával, és szükség esetén az önkéntes karantén bevezetésével. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019