hirdetés
TechTud

Máris született egy kütyü, ami a koronavírus esetén is hasznos lehet

hirdetés
Vagy legalábbis a gyártók ezt állítják. Az Immutouch nevű karkötő lényegében kondicionálással éri el, hogy a felhasználója ne érintse meg a nap folyamán az arcát – aki tehát szeretne egy kütyüt, amely „idomítja” őt az egészségtudatosabb viselkedés azon formájára, hogy a kezét távol tartja az arcától, az akár fontolóra is veheti, hogy beszerez egyet…
Okoskarkötő
A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / StockSnap)
hirdetés

Most egészen aktuális lehet az a karkötő, amelynek célja, hogy felhasználóját leszoktassa arról, hogy gyakran az arcához nyúljon a nap folyamán – hiszen a kórokozókat az ilyen mozdulatokkal akaratlanul is közvetíthetjük a kilincsekről és korlátokról egészen a szánk, orrunk, szemünk közelébe. 

Hozzá kell tenni, hogy a Slightly Robot nem kifejezetten a koronavírus miatt kezdte tervezni a karkötőt, hanem már korábban is tervük volt egy olyan eszközzel, amely a hajtépkedést volt hivatott megakadályozni úgy, hogy valahányszor valaki a haja felé nyúlt, rezgéssel figyelmeztette a helytelen viselkedésre. 

hirdetés

Ezen a kezdeti eszközön végeztek most kisebb módosításokat, hogy az immár Immutouch névre keresztelt karkötő az arc akaratlan érintése ellen „idomítsa” a felhasználóját. A karkötőbe szerelt sebességmérő másodpercenként tíz alkalommal méri a kéz mozdulatait, s mikor úgy érzékeli, hogy a kézfej a szemek, orr vagy a száj közelébe ér, rezgéssel hívja fel a figyelmet minderre, hogy a felhasználóban tudatosulhasson a mozdulat, s felhagyhasson vele. 

A cél egy olyan feltételes reflex kiváltása, amely a rezgés érzetével jön létre, s a későbbiekben már a karkötő nélkül is „működik”, vagyis pavlovi egyszerűséggel szoktatná le a karkötő a felhasználóját az archoz nyúlkálástól. 

Az Immutouch karkötők ára 50 dollár, s a gyártók azt javasolják, hogy a domináns kézen alkalmazzák, mivel azzal gyakrabban nyúlnak az arcukhoz az emberek. Ellenben aki teljesen biztosra akar menni, akár mindkét kezére is beszerezhet egy-egy eszközt. 

A gyártó közölte azt is, hogy a karkötővel nem a profitszerzés volt a céljuk, hiszen – elmondásuk szerint – jóformán anyagköltségen adják a kütyüt. 

(TechCrunch)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019