hirdetés
TechTud

A nevetés, sőt, még a mosolygás is segíthet a stressz kezelésében

hirdetés
Azok a személyek, akik a mindennapi életük során gyakran nevetnek, feltehetőleg jobban „fel vannak szerelkezve” ahhoz, hogy a stresszesebb eseményeket kezeljék. A nevetés intenzitása egyébként mit sem befolyásol a kutatás szerint: csak annak gyakorisága az, ami számít. A tanulmányt a Bázeli Egyetem kutatócsoportja publikálta a PLOS ONE nevű lapban.
Nevetés
A nevetés segíthet a stressz tüneteinek enyhítésében (Forrás: pexels.com / J carter)
hirdetés

Az emberek átlagosan naponta tizennyolc alkalommal nevetnek, leginkább akkor, amikor más emberekkel folytatnak beszélgetést vagy valamilyen tevékenységet, s mindez függ attól is, hogy milyen „szintű” örömöt élnek át. 

A nemek között megfigyelhető bizonyos mértékű különbség – a nők általában többet mosolyognak a férfiaknál –, de a kutatók szerint a napszaknak és az életkornak is viszonylag nagy a szerepe abban, hogy ki mennyit nevet.

hirdetés

A Bázeli Egyetem kutatói ezúttal azonban azt figyelték, hogy milyen összefüggés van a nevetés és a mindennap megélt stressz között – számolnak be róla a ScienceDaily.com oldalon.

A kutatás során két héten át, nem rendszeres időközönként napi nyolcszor szólította fel egy akusztikus jelzés a mobiltulajdonosokat arra, hogy válaszoljanak meg kérdéseket arról, hogy miért, illetve milyen gyakran és intenzitással nevettek, valamint, hogy a stressz mely jeleit tapasztalták az előző alkalom óta, amikor a kérdéssort kitöltötték.

Az elemzés során a kutatók negyvenegy pszichológia hallgatótól nyert válaszokat vizsgáltak – a diákok közül harminchárman lányok voltak, míg az átlagéletkor valamivel 22 év alatt volt.

Azok esetében, akik gyakran nevettek, kisebb gyakorisággal jelentek meg a szubjektív stressz tünetei, azonban a nevetés intenzitásával nem mutatott semmiféle összefüggést a stressz okozta tünetek gyakorisága.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019