hirdetés
TechTud

Önzetlenül segítséget nyújtanak egymásnak a papagájok

Az embereknél és más emberszabásúaknál már megfigyelték, hogy készek fajtársaikon segíteni, még úgy is, hogy ezért az adott pillanatban nem kapnak viszonzást, sőt, még úgy is, ha az adott egyedet nem is ismerik. A Current Biology nevű lapban megjelent friss tanulmány szerint azonban egyes madaraknál is megfigyelhető hasonló viselkedés – a jákó papagájok például készek voltak segíteni társaikon a kísérletek során.
Jákók
A jákók felismerték, mikor szorul segítségre a társuk (Forrás: pixabay.com / maienkindfotografie)
hirdetés

„Megfigyeltük, hogy a jákó papagájok önként és spontán módon segítik az ismerős papagájokat elérni céljukat úgy is, ha ez az adott pillanatban nem jár is egyértelmű haszonnal számukra”

hirdetés

– fogalmazott Désirée Brucks, a tanulmány egyik szerzője. 

A papagájoknak és a vajrúféléknek testükhöz képest nagy agya van, és ennek hatása a problémamegoldó készségükben is megmutatkozik. Nem véletlen, hogy ezeknek a madaraknak az intelligenciáját gyakran a főemlőskéhez hasonlítják. Hiába azonban a rendkívüli intelligencia, korábbi kutatások során az derült ki, hogy a varjak nem nyújtanak önzetlen segítséget társaiknak. 

A papagájoknál már némileg más a helyzet, legalábbis a jákóknál, amelyek a magvakra „beváltható” zsetont adott esetben szívesen átadták társuknak, hogy kisegítsék őt. 

A kutatókat meglepte, hogy mennyire segítőkészek a jákók még akkor is, ha a szomszédos kalitkában elhelyezett állattal nem is voltak „jó viszonyban”. Nyolcból hét jákó spontán módon kisegítette társát a zsetonnal annak ellenére, hogy nem tudhatták, később a másik madár tudja-e viszonozni a szívességüket. Tehát a papagájok úgy segítettek egymáson, hogy nem részesültek az adott pillanatban viszonzásban, és nem is vártak tettükért cserébe a másik egyedtől semmit. 

Fontos kiemelni azt is, hogy a papagájok átlátták a helyzetet, és akkor adták át a zsetont a másik madárnak, amikor látták, hogy az be tudja majd váltani az eszközt magvakra – máskülönben figyelmen kívül hagyták. Vagyis lényegében felismerték, hogy a másik példány mikor szorul segítségre. 

Noha idegen papagájoknak is segítettek, a jákók akkor bizonyultak a legbuzgóbb segítségnyújtóknak, amikor egy „barátjuknak” volt szüksége a zsetonokra. 

A kutatásban hegyi arák is részt vettek, azok a madarak azonban nem segítettek a társaiknak. Ennek oka feltehetőleg az, hogy a két faj más-más társas berendezkedésben él a vadonban. Mindenesetre sikerült rácáfolni arra, hogy csak az emberek és az emberszabásúak nyújtanának önzetlen segítséget, hiszen látható, hogy tőlünk függetlenül madarakban is kialakult ez a viselkedésforma. 

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019