hirdetés
TechTud

Orvvadászok áldozatául estek a rendkívül ritka, fehér zsiráfok

hirdetés
Megöltek két rendkívül ritka, teljes egészében fehér bundájú zsiráfot az orvvadászok Kenya északkeleti részén – közölték a helyi természetvédők.
Zsiráf
A zsiráfok gyakran esnek az orvvadászok áldozatául (Forrás: pixabay.com / Andreas Göllner)
hirdetés

A parkőrök a fehér zsiráftehén és – ugyancsak fehér – borja tetemére találtak rá egy faluban Kenya északkeleti részén – számol be róla a BBC. Egy harmadik fehér zsiráf még életben van, azonban úgy tudni, ez maradhatott a világon az utolsó ilyen színű példány. 

A fehér színt egyébként egy viszonylag ritka állapot, a leucizmus okozza, amelynek következtében a bőr nem termel pigmenteket. 

hirdetés

A fehér zsiráfokat először 2017-ben kapták lencsevégre, és ahogyan arra számítani lehetett, az interneten hamar híre járt a szokatlan színű állatoknak, hiszen sokan csodájukra jártak. 

Mohammed Ahmednoor, a zsiráfoknak otthont adó természetvédelmi terület vezetője elmondta, hogy utoljára mintegy három hónapja látták a két zsiráfot, amelyekről utóbb kiderült, hogy elpusztultak. 

Elmondása szerint nagyon szomorú, ami történt, és nemcsak a helyi közösség, de egész Kenya számára nagy veszteség a fehér zsiráfok elvesztése, mivel a világon csak itt éltek ilyen állatok. Ráadásul annál is elkeserítőbb, hogy az állatokat megölték, mert a helyi közösség „nagyon komoly lépéseket tett” a ritka és egyedi állatok megőrzéséért. 

Az eset egyúttal viszont Mohammed Ahmednoor szerint újfent arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is támogatni kell a fajvédelmi törekvéseket. 

Az orvvadászokat egyelőre nem sikerült azonosítani, és nem tudni azt sem, hogy pontosan miért éppen a két fehér zsiráfot vadászták le.

Az állatok leölésével kapcsolatosan a Kenyai Vadvédelmi Társaság már vizsgálatot indított.

Az érintett természetvédelmi terület egyébként egy kiterjedt, kerítéssel nem védett rész, amelyen belül kisebb falvak is találhatóak. 

Sajnos nemcsak a fehér zsiráfokat, de általánosságban véve a zsiráfokat is nagy mértékben vadásszák: az elmúlt három évtizedben a zsiráfpopuláció mintegy 40 százaléka tűnt el az állatok bőréért és húsáét folytatott illegális vadászat következtében. 

Míg 1985-ben még 155 ezer zsiráf élt vadon, addig 2015-re 100 ezer példány alá csökkent a számuk.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019