hirdetés
TechTud

Ősibb eredettel rendelkezhetnek a szánhúzó kutyák, mint véltük

hirdetés
A szánhúzó kutyák már jóval előbb segíthették kétlábú társaikat, s adaptálódhattak a cudar északi vidékek környezetéhez, mint korábban vélték. A QIMMEQ projekthez tartozó tanulmányban a Koppenhágai Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a modern szánhúzó kutyák ősei már több mint 9500 éve élhettek és dolgozhattak az emberekkel.
Szamojéd kutyák
Az északi szánhúzó kutyák igen ősi eredetre tekinthetnek vissza (Forrás: pixabay.com / Tierkunst)
hirdetés

A Science nevű tudományos lapban publikált, a Grönlandi Egyetem és a barcelonai Evolúcióbiológiai Intézet közreműködésével készült tanulmány szerint az eddig véltnél sokkal korábban kialakulhattak, illetve adaptálódhattak környezetükhöz a szánhúzó kutyák. 

Mikkel Sinding, a Globe Intézet PhD hallgatója, egyben a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy  a szibériai Zhokhov-szigeten talált 9500 éves kutyamaradványból vett DNS-mintát elemeztek, majd az eredményeket összehasonlították a jelenleg ismert legrégebbi teljes kutyagenommal, s az eredmények azt mutatják, hogy már nagyon korán megkezdődött északon a kutyák „átalakulása” a ma ismert szánhúzó ebekhez hasonló típusokká.

hirdetés

Egészen eddig úgy vélték, hogy a szigeten talált kutya egyfajta ősi eb volt, amely hasonló volt minden kutya őseihez, azonban az újabb kutatás szerint már az látszik, hogy a modern szánhúzó ebek genomjához volt igen sokban hasonló ennek az állatnak is a genomja. Mindez pedig azt jelenti, hogy a modern szánhúzó fajtáknak közös származása lehetett Szibériában úgy 9500 évvel ezelőttől, vagyis több ezer évvel korábban, mint eredetileg vélték. Eddig ugyanis tartotta magát a nézet, hogy a szánhúzó kutyák megjelenése 2-3 ezer évvel ezelőttre tehető. 

A kutatók tovább elemezték ezeknek a jellegzetes megjelenésű és természetű munkakutyáknak származását, méghozzá úgy, hogy 33 ezer éves szibériai farkasok, illetve tíz modern grönlandi szánhúzókutya genetikai állományát vizsgálták. Ekkor azt látták, hogy a modern szánhúzókutyák genetikai állománya legnagyobb részében a Zhokhov-szigeten talált ebbel mutatott egyezést, vagyis közelebbi rokonai voltak annak a jószágnak, mint a farkasoknak vagy más kutyáknak. 

Érdekesség továbbá, hogy a szibériai farkassal és más farkasokkal történt keresztezés jeleit is meg tudták figyelni, azonban a modern farkasok esetében már nem volt megfigyelhető, hogy kereszteződtek volna velük az ebek. Mindez ugyancsak azt erősíti, hogy a modern szánhúzók gyökerei az eddig véltél jóval ősibb időkre vezethetőek vissza. 

Az ebtartók számára is érdekes megfigyelés lehet, hogy a szánhúzók nem adaptálódtak több más kutyafajtával ellentétben a cukrot és keményítőt viszonylag bőségesen tartalmazó étrendhez, hanem ehelyett jobban bírják a zsírban gazdag táplálékokat. Hasonló mechanizmusokat az Északi-sarkon élő jegesmedvéknél is meg lehet egyébként figyelni. 

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019