hirdetés
TechTud

Több, felénk ritka madár is felbukkant nemrégiben az országban

hirdetés
Több különleges, nálunk kivételes ritkaságnak számító madárfaj egyedét is megfigyelték az elmúlt időszakban Magyarországon a Magyar Madártani Egyesület beszámolói szerint.
Zöld gyurgyalag
Zöld gyurgyalagot is láttak nemrégiben hazánkban (By Rehman Abubakr, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66304989)
hirdetés

A Magyar Madártani Egyesület (MME) igazán érdekes hírekről számolt be, így például arról, hogy Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársa május huszonnegyedikén Fertőújlakon egy hazánkban igen ritka pártásdarut figyelt meg. 

Ez a faj még csak ötödik alkalommal tűnt fel Magyarországon, vagy legalábbis ennyiszer lettek csak rá figyelmesek. A látványos, fekete-fehér-szürke tollazatú madár a Fekete-tengertől Kelet-Kínáig Ázsia középső részén fészkel, Európában alkalmi vendégnek számít csak. A felénk ismert darunál ez a faj kisebb, ezt leszámítva viszont küllemében sokban hasonlít rá. 

hirdetés

Május huszonötödikén sem kevésbé érdekes fajjal, nevezetesen, egy sivatagi lilével futott össze egy madárbarát Magyarországon, ám ezúttal Fejér megyében. E faj költőhelyei hazánktól nagyon távol találhatók, a sivatagi lile hozzánk legközelebb Kis-Ázsiában és a Közel-Keleten fészkel. 

A sivatagi lilék jobbára sivatagokban, félsivatagokban, kopár pusztákon költenek, ahol gyér növényzetű, vagy teljesen kopár területeken alakítják ki a fészküket, ahová a tojó 2-4 tojást rak le. A tojásokból 24-25 nap múltán kelnek ki a csibék. Ezek a madarak főképpen rovarokkal táplálkoznak, azonban megesik az is, hogy alkalomadtán más gerincteleneket vagy apró gyíkokat fognak. Telelőhelyük Észak-Afrikában és a Nílus völgyében van. 

Pár nappal korábban, május 23-án egy zöld gyurgyalagot is megpillantottak, méghozzá a Pest megyei Dabas közelében, ahol a pompás élénk zöld tollazatú madár egy gyurgyalagtelep lakói között vegyült el. A zöld gyurgyalag Észak-Afrikában és Ázsiában honos, a faj ritka kóborló példánya most először tűnt fel hazánkban.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019