hirdetés
TechTud

Újraprogramozható színezést tervezett a MIT

A felhasználók képesek lehetnének megváltoztatni az autóik, cipőik, ruháik és egyéb használati tárgyaik színét a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) által nemrégiben bemutatott fényre reagáló tinta segítségével.
Tinta
A tinták színe fény hatására tűnik el, vagy tér vissza (Forrás: pixabay.com / stux)
hirdetés

Az úgynevezett PhotoChromeleon egy olyan "újraprogramozható tinta”, amelynek segítségével a tárgyak képesek lennének megváltoztatni a színűket és mintázatukat, ha bizonyos fény-hullámhossznak lennének kitéve. 

A tárgyak színében végbemenő változás ráadásul visszafordítható és megismételhető, így a felhasználók akár napról napra képesek lennénk meghatározni a tárgyaik színét – derül ki a Dezeen.com beszámolójából.

hirdetés

A kutatók szerint a színváltoztató tinta segítségével csökkenteni lehetne a keletkező hulladék mennyiségét azáltal, hogy a felhasználók igénye az új termékekre mérséklődhetne. 

Mindezt azért gondolják így, mert a színek és minták megváltoztatásával a felhasználók azt követően is változtatni tudnák a használati tárgyak színeit, hogy megvették őket, s ezáltal a gyártók megelőzhetnék a túl sok termék gyártását. 

A színváltoztató tinta valójában háromféle fotokróm festék (cián, magenta és sárga szín) keveréke, amelyekből egyenlő mértékben fújnak a tárgyakra. A megalkotott felhasználói felület használata során a felhasználók a mintákat egy háromdimenziós modellen választhatnák ki, majd egy projektoros dobozba helyezve a tárgyakat a fény előcsalogatná a mintákat és színeket.

A kék fényt például elsősorban a sárga festék képes magába vonni, ezáltal az deaktiválódik, és helyette csak a magenta és a cián marad, így az eredmény kék árnyalat lesz. Az egész változást ultraviola fénnyel lehet visszafordítani, amely az összes színt ismét képes aktiválni. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019