hirdetés
TechTud

A valaha volt legtöbb gömbölyűfejű-delfin sodródott partra Tasmániánál

hirdetés
Összesen mintegy 470 gömbölyűfejű-delfin sodródott partra az ausztráliai Tasmánia területénél, többet közülük próbálnak visszajuttatni a vízbe. Ezzel együtt most volt a legmagasabb azon cetek száma, amit valaha feljegyeztek, hogy a partra sodródtak volna.
Gömbölyűfejű delfin
Nem tudni, mi okozza a tömeges partra vetődéseket (Forrás: pixabay.com / Friedrich Frühling)
hirdetés

Több egyed már korábban megjelent a partokon, ám az újabb, kétszáz példányból álló csoport nagy részére már élettelenül találtak rá a BBC cikke szerint. Azokat a delfineket, amelyek még nem a szárazon, hanem csak a sekély vízterületen voltak, a szakemberek és segítőik visszajuttatták a biztonságot nyújtó vízbe. 

Kedden huszonöt delfint sikerült megmenteni, azonban akadtak közülük, amelyek szerdán az árapály-jelenég hatására ismét kisodródtak a partközelbe, vagy a partra. 

hirdetés

Egy szakember elmondta, hogy elkeseredettek az állatok nagy száma miatt, és azért is, hogy milyen sok volt az elpusztult egyed, azonban ismét igyekeznek segíteni a még menthető delfineken a helyszínen lévők. 

A keddi nap után, amikor ugyancsak akadtak partra vetődött delfinek, egy helikopteres csapat indult, amely a keddi helyszíntől 10 kilométerre vette észre az újabb állatokat. Az újabb eset azért is szomorú, mert kedden volt kilencven olyan delfin is, amelyen már nem lehetett segíteni – elpusztultak a parton.

Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődnek partra időről-időre csoportosan cetek – ami egyébként főleg a kisebb testű fajokra jellemző –, de úgy vélik, részben a nagyon erős társas kötődésük lehet ennek az oka. Ausztrálián belül Tasmániában történik az ilyen jelenségek zöme; mintegy 80 százaléka, ugyanakkor eddig jellemzően egy-egy alkalommal csak legfeljebb 200-300 állat került a partra vagy a part közvetlen közelébe.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019