hirdetés
TechTud

A 60 évnél fiatalabbak számára kellően hatásosak a kínai vakcinák

Ötvenkilenc éves korig megfelelő védelmet biztosítanak a delta variáns ellen is a kínai vakcinák egy friss kutatás szerint.

A 60 évnél fiatalabbak számára kellően hatásosak a kínai vakcinák
hirdetés

Kínai kutatók arról tettek közzé vizsgálatot az Emerging Microbes & Infections nevű szaklapban, hogy hogyan teljesít a Sinovac és a Sinopharm vakcina a delta-variáns ellen – írja az Index Dobson Szabolcs gyógyszerész a Koronavírus-vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportban közzétett bejegyzése alapján.

A tudósok májusban, a kínai Kanton városban vizsgáltak meg 366 tizennyolc és ötvenkilenc év közötti személyt akik közül hetvennégy embernek lett pozitív a vírustesztje akkor, amikor a régióban már a delta variáns is jelen volt.

A vizsgálat szerint a kínai vakcinák 100 százalékban védelmet nyújtottak a súlyos esetek ellen, ám megjegyzendő az is, hogy kis mintán végezték a kutatást.

Az enyhe és közepes súlyosságú tüneteket illetően a 40-59 éves korosztály esetében némileg ugyan csökkent a vakcina hatásossága, de még így is 79,1 százalékos volt a nők, s 70,4 százalékos a férfiak esetében a védőoltások hatékonysága.

hirdetés

Az ideális védettséget két oltás után sikerült elérni, s a delta variánssal szemben valamivel alacsonyabb volt a hatékonyság a korábban, az eredeti vírus viszonylatában jelentett 79 százaléknál.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Katja Fuhlert)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés