hirdetés
TechTud

Apró tintahalakat és mikroszkopikus állatokat juttatnak a Nemzetközi Űrállomásra

Több mint száz kis tintahalat és ötezer mikroszkopikus állatot juttatnak ki a Nemzetközi Űrállomásra csütörtökön.

Apró tintahalakat és mikroszkopikus állatokat juttatnak a Nemzetközi Űrállomásra
hirdetés

Az állatok mellett feljuttatnak az Űrállomásra több olyan eszközt is, amely a kísérletek elvégzéséhez kell majd. A tervezett lépéshez a Space X Falcon 9 rakétáját használják majd a BBC szerint.

A kutatók remélik, hogy a kísérletek révén megérthetik, pontosan milyen hatásokra kell számítani az élő szervezetek esetében az űrutazás során.

A rakétát várhatóan helyi idő szerint 13 óra 29 perckor indítják el, és a NASA közvetíti is majd az eseményt.

Az Űrállomásra 128 aprócska, fiatal tintahalat küldenek fel, s azt vizsgálják majd, hogy milyen hatásai vannak az űrutazásnak az állatok és mikrobák közötti pozitív kölcsönhatásokra. Azért esett a választás éppen a tintahalakra, mert az ő immunrendszerük igen hasonló az emberekéhez.

A NASA közlése szerint a kísérlet támogathatná az asztronauták egészségének megőrzésére vonatkozó lépések kidolgozását a hosszú távú űrutazások esetében.

„Az állatoknak, köztük az embereknek is szükségük van a mikrobákra az egészséges emésztő- és immunrendszer fenntartásához. Egyelőre nem tudjuk, hogy az űrutazás miként befolyásolja a hasznos kölcsönhatásokat”

– fogalmazott Jamie Foster, a kísérlet vezető kutatója.

A kutató hozzátette azt is, hogy a tintahalak révén éppen ezeket az állati egészséget érintő fontos kérdéseket ismerhetik meg alaposabban. A Földre való visszatérésüket megelőzően a tintahalakat egyébként le tervezik fagyasztani.

A csütörtöki szállítmányban 5 ezer medveállatka is lesz, amely a legtöbb életformához képest igen jól bírja a szélsőséges viszonyokat is, ezáltal kiváló kutatási alanyként szolgálva a tudósok számára. Remélhetőleg az állatok által nyert információk segítenek felismerni azokat a stresszfaktorokat is, amelyek az embereket az űrben érintik.

A medveállatkák különösen azt segíthetnek megérteni, hogy miként lehetséges még az extrém környezetben is túlélni, s hogy vannak-e olyan trükkök, amelyek az űrutazóknak is segítségére lehetnének.

További kísérleteket is terveznek, például azt, hogy működtethetnek-e távolról vezérelt robotkarok.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Caspar With)


hirdetés

További híreink