hirdetés
TechTud

Az esetek 80 százalékában enyhe az új típusú koronavírus lefolyása

hirdetés
A koronavírusos megbetegedések több mint 80 százalékban enyhe lefolyásúak egy friss tanulmány szerint, amelynek elkészítéséhez összesen 72314 betegtől (ebből 44 ezer bizonyítottan koronavírusos eset, a maradék pedig klinikailag diagnosztizált vagy erős gyanút keltő) nyertek információkat.
A mostani járvány kevésbé halálos, mint a sars vírus okozta járvány volt
Az esetek zömében enyhe lefolyású a koronavírus (Forrás: pixabay.com / Darko Stojanovic)
hirdetés

A bizonyítottan koronavírusos betegek körében 80,9 százaléknál csak enyhe tünetek jelentkeztek. A legtöbb beteg 30 és 79 év közötti felnőtt volt. 

A teljes csoportból 1023 ember vesztette életét, ami 2,3 százalékos halálozási arányt jelent, ugyanakkor a nőknél csupán 1,7, a férfiaknál viszont 2,8 százalékos volt maga a halálozási ráta. Ez azt jelenti, hogy valamivel talán nagyobb kockázatot rejt a betegség a férfiak esetében. 

hirdetés

A nemnél jóval fontosabb tényező volt azonban az életkor: 39 éves korig a halálozási arány nem haladja meg a 0,2 százalékot, miközben a hetvenes éveikben járó betegeknél már 8 százalékra emelkedik a halálozási ráta. 

A Covid-19-hez sokban hasonlító SARS-vírus egyébként ennél jóval nagyobb halálozási arányú volt. Az a vírus 2002-2003-ban okozott megbetegedéseket ugyancsak Ázsiában, és a fertőződött betegek 14-15 százaléka halt meg az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

A tanulmányban megjegyzik azt is, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél volt a legnagyobb a vírus okozta kockázat, amit a cukorbetegség, a krónikus légzőszervi betegségek, a magasvérnyomás-betegség és a rák követett. 

Némileg reményt keltő megfigyelés ugyanakkor, hogy immár „lefelé ívelő trendet mutat a járvány”, legalábbis amennyire ezt most meg tudják állapítani. A járvány csúcsát január 23. és 26. közé teszik, amit követően általánosságban csökkenő tendenciát mutatott a járvány február 11-ig. 

Mindazonáltal figyelmeztettek rá, hogy adott esetben ismét felélénkülhet a vírus terjedése, és elővigyázatosságra ad okot az is, hogy a járvány rendkívül gyorsan, mintegy harminc nap alatt terjedt ki Hubei tartományból Kína többi részére. 

Összesen 1716, az egészségügyben dolgozó szakember betegedett meg, akik közül öten haltak meg. A súlyos esetek száma azonban az egészségügyi dolgozók körében ugyancsak jelentősen csökkent a vírus csúcspontjától február elejéig. 

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019