hirdetés
TechTud

Elkészült az Airlander 10 gyártásra kész verziója

A Hydbrid Air Vehicles (HAV) nevű vállalat közölte, hogy elkészült az Airlander 10 nevezetű hibrid járművének a gyártásra kerülő, lényegében véglegesnek tekinthető tervezete, továbbá elárulták azt is, hogy a jövőben akár elektromos meghajtásúvá is válhat a különös megjelenésű repülő.
Airlander prototípus
A kezdeti, jellegzetes formán azóta valamelyest finomítottak... (By Philbobagshot - Hybrid Air Vehicles, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50620033)
hirdetés

A részben repülőgép, részben léghajó jegyeit magán viselő Airlander 10 a világ legnagyobb repülő járműve, amely már 2016-ban, a tesztelések alkalmával kivívta az emberek figyelmét – aminek tagadhatatlanul a jellegzetes forma volt az egyik oka… 

Mintegy három és fél év elteltével a jármű most már elérkezett arra a szintre, amikor megindulhat a gyártása, s ennek okán a HAV képeket is osztott meg a véglegesnek tekinthető tervekről. A némileg átalakított jármű a vállalat közlése szerint áramvonalasabb és hatékonyabb is, mint a prototípus volt – írja a Dezeen.com

hirdetésA forma mellett változás, hogy a leszálláshoz szükséges berendezéseket is fejlesztették, míg a raktér (vagy utastér, ha éppen személyszállításra használnák) szélesebb és hosszabb is lett, így tehát a járműben a tér jobban ki lett használva. 

A vállalat szerint mostanra az Airlander 10 a tulajdonságainak köszönhetően már mintegy 75 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint „egy hasonló másik légi jármű”. Hogy ez alatt mit értettek pontosan, azt nem részletezték. 

A HAV az előbbi ellenére szeretné még környezetbarátabbá tenni a járművet, méghozzá úgy, hogy elektromos meghajtásúvá fabrikálná át, amihez a Nottinghami Egyetemmel és a Collins Aerospace nevű vállalattal is együttműködik. A jövőben így a tervek szerint nulla szénkibocsátásúvá lehetne fejleszteni a hatalmas járművet. 

A vállalat jelenleg már tárgyal azokkal a turisztikai és tiszta-technológiával foglalkozó szervezetekkel, amelyek számára az első Airlander 10-eseket előállítanák. Egyelőre négy ilyen gépet gyártanak le, amelyek a vállalat szerint akár a sétarepülésekhez is alkalmasak lehetnek majd. 

Tizenhat utassal a fedélzetén az Airlander 10-es három napon át lehet képes a levegőben maradni, s ezalatt 2 ezer mérföldet tehet meg, ráadásul a hagyományos repülőknél jóval csendesebben. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019