hirdetés
TechTud

Ez a három mostani jelölt az Év hala szavazáson

Itt élnek vizeinkben, az emberek többsége azonban még csak nem is hallott az idei három jelölt két ritkábbikáról. A három hal közül az lesz 2022 Év hala, amelyre az internetezők a legtöbb szavazatot adják le.

Ez a három mostani jelölt az Év hala szavazáson
hirdetés

A Magyar Haltani Társaság célja az Év hala kezdeményezéssel, hogy Magyarország őshonos halait ismertebbé tegye az emberek számára.

A mostani három jelölt egyike a szélesebb körben is ismert bodorka, míg a másik két hal, a bagolykeszeg és a széles durbincs talán kevésbé közismert fajok.

A bodorka szinte mindenfelé fellehető hazánkban, és könnyen felismerhető narancsszínű szeméről és úszóiról, egyedül talán a vörösszárnyú keszeggel téveszthető össze, amelynek hátúszója azonban jóval hátrébb kezdődik a hasúszó tövénél – derül ki az InfoStart.hu cikkéből. A bodorka az álló és a lassan áramló vizeket szereti inkább, növekedése lassú, viszont a kisebb egyedekből is ízletes, ropogós hal süthető.

A bagolykeszeg a nagyobb folyók dévérzónájában található meg leginkább, s jellegzetessége a nevét is adó nagy szem és a bagolycsőrre emlékeztető lekerekített orr. A keszegfélék közt a leghosszabb farokalatti úszóval büszkélkedhet, s emellett alsó állású szája különbözteti meg a hozzá valamelyest hasonló laposkeszegtől. Az akár 25-30 centiméter hosszúra is megnövő bagolykeszegek húsa ugyancsak finom csemegének számít.

hirdetés

A három jelölt között szerepel még egy védett halunk, a széles durbincs is, melyet 1974-ben írtak le a Dunából. A vágódurbincséhoz képest tarkója valamelyest meredekebben emelkedik, hatóúszója vége pedig meredekebben éri el a faroknyelet. A testén lévő barna foltok általában szabálytalan harántsávokba rendeződnek.

(A borítókép forrása: By Karelj - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14954932)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés