hirdetés
TechTud

Ezekkel az újdonságokkal érkezett az iOS 15

Az Apple a WWDC-n az iOS és iPadOS 15-ös kiadásával rukkolt elő, de a WatchOS 8-at is most mutatták be. Itt-ott szembetűnőbb változások is akadnak, de összességében inkább egy kisebb, de biztos lépést tettek előre a Apple operációs rendszereit érintően.

Ezekkel az újdonságokkal érkezett az iOS 15
hirdetés

Az új FaceTime az egyik leginkább szóra érdemes változás, amelyben a csoportos csevegések is nagyobb hangsúlyt kapnak – derül ki a Mobilaréna cikkéből. Lehetőség van a háttérzajok kiszűrésére vagy engedélyezésére, míg az éppen aktuális beszélőt kerettel emelik ki. Meg lehet osztani zenéket és filmeket, és a képernyőmegosztásra is lehetőség van. A portré mód pedig a háttér homályosítására alkalmas. Olyanokat is meg lehet hívni a FaceTime Link segítségével, akik nem Apple eszközöket használnak.

Az üzenetekben érkezett képek, linkek, videók gyűjtőhelye lesz a „Shared with you”, ami szintén egy apróbb, de mindamellett olykor kifejezetten praktikus funkció lehet. Ugyancsak praktikussága miatt említendő a Focus alkalmazás, amellyel bizonyos értesítések egyes élethelyzetekre vonatkozóan (például munkában, otthon) mellőzhetőek. Vagyis meg lehet határozni, az egyes helyzetekben melyik fontosabb vagy kevésbé fontos értesítések „zavarjanak” meg. Nemcsak időpontokhoz, de helyszínekhez is köthetőek a Focus sablonok, ami ugyancsak hasznos elgondolás volt.

A Live Text a fotókon szereplő szöveget alakítja tényleges, ilyen módon pedig könnyedén felhasználható, beilleszthető szöveggé, ami bizonyos élethelyzetekben ugyancsak jól jöhet.

Az UWB technológiát immár újabb felhasználási területekre terjesztették ki, például kulcs helyett is használható a Wallet alkalmazásba épített funkciókkal.

A widgetek immár bárhová helyezhetőek lesznek a képernyőn, s a ritkán használt alkalmazások ikonjai automatikus kategorizálással mappákba sorolódnak, de manuálisan is kezelhetőek lesznek természetesen.

A multitasking ügymenet arra ad alkalmat, hogy bármely alkalmazás tetejéről le lehessen húzni az eszköztárat, így az aktuális alkalmazás képernyőjének félrehúzása mellett egy másikat is mellé lehet rendezni a főoldalól.

A kijelző jobb alsó sarkából előhívható Quick Note könnyebbé teheti a fontos tudnivalók, információk gyors feljegyzését, ráadásul megjegyzi például azt is, hogy melyik weboldalon járva tettük a feljegyzést, s ha ismét oda látogatunk, a feljegyzésünk megjelenik.

A fentieken túl az adatvédelem minél magasabb szintű biztosítására is törekedtek az operációs rendszer fejlesztői.

(A borítókép forrása: pixabay.com)


hirdetés

További híreink