hirdetés
TechTud

„Gondolatolvasó” exoszkeleton segítségével képes mozogni egy lebénult férfi

hirdetés
Egy férfi mindkét lebénult végtagját képes volt mozgatni egy agyával irányítható exoszkeleton segítségével – írja a BBC francia kutatók bejelentése alapján.
Robotika
A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

A harminc éves Thibault nevű férfi azt mondta, olyannak érezte első lépéseit az exoszkeletonban, mintha azok „az első ember a Holdon tett lépései” volnának. Noha a mozdulatok, különösképpen a járás még koránt sem voltak tökéletesek, mégis figyelemre méltó az egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között alkalmazható „robotváz”. 

A BBC szerint a kutatók a lebénult emberek életminőségének javulását várják a jövőben esetleges hasonló fejlesztésektől. 

hirdetés

Thibault úgy képes használni a robot-vázat, hogy előzőleg műtétet hajtottak végre az agyán, aminek során kér implantátumot ültettek azokra az agyterületekre, amelyek természetes módon is a mozgásért felelősek. 

Az összesen hatvannégy-hatvannégy elektróda az agyi aktivitást olvasva egy közeli számítógépnek küldi el az észlelt jeleket, amely egy alaposan kidolgozott szoftver közreműködésével a jeleket az exoszkeletonban mozdulatokká konvertálja. 

Thibaultot rögzíteni kell a robotvázba, ám amikor arra gondol, hogy éppen jár, akkor egy olyan parancssorozatot közvetít a gép felé, amelynek hatására a lábait megmozdítja a külső váz. Amikor pedig a keze mozgatására összpontosít az agyával, akkor komplex mozgásokra képes a váz segítségével a térben. 

Thibault néhány éve zuhant le tizenöt méteres magasságból egy éjszakai klubban, aminek hatására súlyos, bénulást okozó gerincsérülést szenvedett, és két évig kórházban is kellett maradnia. A Clinatec és a Grenoble-i Egyetem kísérletében 2017 óta vett részt, eleinte még csak virtuális karaktert irányítva, majd fokozatosan az exoszkeletonra térve át. 

Elmondása szerint a kéz mozgatása okozta a nehezebb feladatot, hiszen több izom összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy megfelelő mozdulatokat legyen képes végrehajtani. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019