hirdetés
TechTud

„Gondolatolvasó” exoszkeleton segítségével képes mozogni egy lebénult férfi

Egy férfi mindkét lebénult végtagját képes volt mozgatni egy agyával irányítható exoszkeleton segítségével – írja a BBC francia kutatók bejelentése alapján.
Robotika
A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

A harminc éves Thibault nevű férfi azt mondta, olyannak érezte első lépéseit az exoszkeletonban, mintha azok „az első ember a Holdon tett lépései” volnának. Noha a mozdulatok, különösképpen a járás még koránt sem voltak tökéletesek, mégis figyelemre méltó az egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között alkalmazható „robotváz”. 

A BBC szerint a kutatók a lebénult emberek életminőségének javulását várják a jövőben esetleges hasonló fejlesztésektől. 

hirdetés

Thibault úgy képes használni a robot-vázat, hogy előzőleg műtétet hajtottak végre az agyán, aminek során kér implantátumot ültettek azokra az agyterületekre, amelyek természetes módon is a mozgásért felelősek. 

Az összesen hatvannégy-hatvannégy elektróda az agyi aktivitást olvasva egy közeli számítógépnek küldi el az észlelt jeleket, amely egy alaposan kidolgozott szoftver közreműködésével a jeleket az exoszkeletonban mozdulatokká konvertálja. 

Thibaultot rögzíteni kell a robotvázba, ám amikor arra gondol, hogy éppen jár, akkor egy olyan parancssorozatot közvetít a gép felé, amelynek hatására a lábait megmozdítja a külső váz. Amikor pedig a keze mozgatására összpontosít az agyával, akkor komplex mozgásokra képes a váz segítségével a térben. 

Thibault néhány éve zuhant le tizenöt méteres magasságból egy éjszakai klubban, aminek hatására súlyos, bénulást okozó gerincsérülést szenvedett, és két évig kórházban is kellett maradnia. A Clinatec és a Grenoble-i Egyetem kísérletében 2017 óta vett részt, eleinte még csak virtuális karaktert irányítva, majd fokozatosan az exoszkeletonra térve át. 

Elmondása szerint a kéz mozgatása okozta a nehezebb feladatot, hiszen több izom összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy megfelelő mozdulatokat legyen képes végrehajtani. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019