hirdetés
TechTud

Kiugróan magas az erdőirtás mértéke Brazíliában

hirdetés
Egészen 2008-ig visszamenőleg nem volt tapasztalható a brazil, Amazonas-medencei esőerdők irtásának olyan magas mértéke, mint jelenleg – számolt be róla a brazil űrkutatási intézet friss jelentésében.
Kiugróan magas az erdőirtás mértéke Brazíliában
hirdetés

A tavalyi év augusztusa és 2020 júliusa között összesen 11088 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el, ami a tavalyi erdőirtás mértékéhez képest majdnem tíz százalékos (egészen pontosan 9,5 százalék) növekedést jelent – számol be a szomorú hírről a BBC.

Az esőerdők nemcsak páratlan fajgazdagságuk, biodiverzitásuk miatt pótolhatatlanok, hanem azért is, mert rendkívül fontos a szénlekötő szerepük, kiváltképpen egy klímaváltozással küszködő világban.

hirdetés

Kutatók szerint a brazil esőerdők pusztulása fokozottabbá vált, mióta 2019 januárjában Jair Bolsonaro elnök hivatalba lépett, ugyanis ő támogatta a mezőgazdasági és bányászati tevékenység folytatását a világ legnagyobb megmaradt esőerdejében.

Az amazonasi esőerdőben közel hárommillió állat- és növényfaj őshonos, és továbbra is mintegy egymillió őslakos otthonát jelentik ezek az ősi, még kevésbé háborgatott erdők.

Nemcsak tavalyhoz képest szembetűnő azonban az erdőirtás mértéke, hiszen még megdöbbentőbb az, ha a 2018-as 7,536 négyzetkilométeres veszteséget összevetjük a 11088 négyzetkilométeres számadattal.

A most közölt szám egyébként még csak előzetes becslés alapján került nyilvánosságra, és a hivatalos statisztikákat jövő év elején tudják majd nyilvánosságra hozni.

Brazília egyébként előzőleg elkötelezte magát aziránt, hogy 2020-ig 3900 négyzetkilométerrel kevesebb erdőterületet hagy elveszni, ami azonban nehezen összeegyeztethető az elnök bányászati és mezőgazdasági tevékenységekkel kapcsolatos elképzelésével, valamint az illegális erdőirtók elfogására hivatott szervek finanszírozásának újonnan történő megcsappantásával.

Bolsonaro egyébként előzőleg vitatta, hogy az Inpe erdőirtással kapcsolatos adatai helyénvalóak volnának, és tavaly még azzal is megvádolta a szakembereket, hogy országuk „jó hírnevét” csorbítják.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés