hirdetés
TechTud

Öntisztító ajtókilincset terveztek hongkongi egyetemisták

hirdetés
A Hongkongi Egyetem hallgatói, Sum Ming Wong és Kin Pong Li olyan ajtókilincset terveztek, amely fény segítségével tisztítja meg folyamatosan önmagát.
Ajtókilincs
Az ajtókilincsek valóságos melegágyai a kórokozóknak (Forrás: pixabay.com / Nenad Maric)
hirdetés

A hallgatók annak nyomán határozták el, hogy öntisztító kilincset terveznek, hogy a 2000-es években súlyos, SARS-vírus okozta járvány tört ki az országban. A diákok szerint a fénnyel önmagukat fertőtlenítő ajtókilincsek végső soron is hatékonyabban működnek, és sterilebbek, mint azok, amelyeken a jelenlegi kémiai fertőtlenítési módszereket alkalmazzák – számolt be róla a Dezeen.com.

Az ajtókilincsek egy üvegcsőből és a két végükön két alumínium „sisakból” állnak, míg az ajtókilincset fotokatalitikus bevonattal látták el, amely valójában úgynevezett titánium-dioxid alapú, apróra zúzott részecskékből áll. 

hirdetés

A vékony réteg teszi lehetővé, hogy az UV-fénnyel érintkezve a baktériumokat a kilincs elpusztítsa magán egy kémiai reakció hatására. 

A kilincset egy belső generátor működteti, amely az ajtó gyakori mozgásán alapuló kinetikus energiából „töltekezik”, így aztán az UV-fény szükség esetén folyamatosan világíthat.A két hallgató számára a motivációt elsősorban a 2003-as SARS-járvány kitörése jelentette, amely akkor világszerte 8 ezer embert fertőzött meg, és majdnem ezer halálesethez vezetett Kínában és Hongkongban. Az egyetemisták emlékeztettek rá, a vírus nyomán nagyobb hangsúlyt kapott a közintézmények tisztázásának és a közegészségügy fontosságának a szerepe is. 

A kilincs megtervezői ismertették, hogy a kilincsek valóságos gyűjtőhelyei a kórokozóknak, s ez különösen igaz például a mosdók kilincseire. Méghozzá nem is csak a SARS vírusa, de több baktérium vagy gomba, illetve persze más vírus okozta megbetegedés is könnyen terjed a nem megfelelően tisztított kilincseken át. 

A hallgatók szerint a jelenleg használt kémiai fertőtlenítés káros lehet, ráadásul nem is mindig hatásos, mert könnyen lejönnek a használt szerek az ajtók gyakori használata során. A fénnyel öntisztuló kilincs ugyanakkor a laboratóriumi tesztek során a kórokozók 99,8 százalékát elpusztította. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019