hirdetés
TechTud

Új gekkófajt fedeztek fel Ausztráliában

hirdetés
A Quennslandi Múzeum, a Griffith Egyetem, a Melbourne-i Egyetem, valamint az ausztrál Északi terület kormányzata egy új, színpompás bársonygekkó-faj leírásáról tett bejelentést, amely hüllőre a Groote Eylandt nevű szigeten bukkantak rá.
Gekkó
Az észak-ausztráliai szigetek élővilága páratlanul gazdag (Forrás: pixabay.com / Skitterphoto)
hirdetés

A fajnak csupán a Groote Eylandt szigeten van ismert élőhelye, amely a harmadik legnagyobb ausztrál sziget a Carpentaria-öbölben – derül ki a Phys.org cikkéből. 

Az Oedura nesos nevezetű gekkó egy viszonylag nagy, s kifejezetten színpompás faj, amelynek széles fehér csíkok és sárga pettyek tarkítják a testét. A legifjabb egyedek színezete még a felnőttekénél is látványosabb, hiszen „ők” fekete-fehér mintázatúak. Leginkább a sziklák repedései közt bújnak meg a faj egyedei.

hirdetés

A faj leírásában vezető kutatóként részt vevő dr. Paul Oliver azt mondta, hogy előzőleg egy másik, 2016-ban azonosított faj (Oedura bella) egyedeinek vélték a most felfedezett gekkókat, azonban már korábban is észleltek arra utaló jeleket, hogy talán nem egyazon fajról van szó. A több másik, a kutatásban közreműködő intézmény és hatóság segítségével az állatok genetikai elemzését és a természetes élőhelyeken készült fotókat is vizsgálni tudták. 

A felfedezés újfent azt támasztja alá, hogy milyen rendkívül gazdag is valójában a szigetek élővilága, egyúttal a kutatók felhívták a felfedezés kapcsán a figyelmet arra, hogy az északi szigetek fontos menedéket jelentenek több veszélyeztetett faj számára is. Sőt, akadnak olyan endemikus fajok is, amelyeket még csak most kezdenek felfedezni, s egészen eddig más faj egyedeinek véltek. 

Az elmúlt időszakban egyébként több, a tudományra új hüllőfajt is leírtak, amelyek ezeken a szigeteken éltek, amiből kiderül, hogy milyen páratlan biodiverzitással is bírnak valójában a szigetek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019