hirdetés
Életmód

Az elmúlt évszázadokban csökkent az emberek testhőmérséklete

Egy friss tanulmány szerint az emberek testhőmérséklete az elmúlt nagyjából két évszázadban jelentősebb mértékben csökkent: nőknél 0,30, férfiaknál pedig 0,6 Celsius-fok körüli a változás a korábban átlagos 37 fokos testhőmérséklethez képest.
Testhőmérséklet
Folyamatosan csökken az emberi testhőmérséklet (Forrás: pixabay.com / HeungSoon)
hirdetés

1851-ben egy német orvos, Carl Reinhold August Wunderlich egy város 25 ezer lakosának testhőmérsékletét mérve megállapította, hogy az emberi test átlaghőmérséklete 37 Celsius-fok. Ehhez képest azonban egy friss tanulmány szerint már alacsonyabb értékek a jellemzőek. Így például egy korábbi brit felmérés során a szájban mért testhőmérsékletet 36,6 foknak állapították meg. 

Myroslava Protsiv, a Stanford Egyetem orvosi karának kutatója munkatársaival most alaposabban is utána járt annak, milyen mértékben, és miért csökkenhetett az emberi testhőmérséklet napjainkra, az eredményeket az eLife nevű lapban publikálták. 

hirdetés

A kutatók három adathalmaz felhasználásával dolgoztak, amelyek közül az elsőt 1862 és 1930 között rögzítettek veteránok egészségi adatai alapján, a másodikat 1971 és 1975 között egy nemzeti felmérés keretében, a harmadikat pedig 2007 és 2017 között.

Összességében 677423 mérés eredményeit tudták ilyen módon vizsgálni, amelyekből a változást modellezhették a testhőmérsékletre vonatkozó adatok tekintetében. 

A kutatók úgy figyelték meg, hogy férfiaknál a 19. század elejéhez képest átlagosan 0,59 Celsius-fokkal csökkent az átlagos testhőmérséklet, nőknél pedig az 1890-es évekhez képest 0,32 fokos mérséklődés volt megfigyelhető. Átlagosan évtizedenként 0,03 Celsius-fokkal lett alacsonyabb az emberi testhőmérséklet.

A kutatók vizsgálatai szerint a hőmérők állapota, típusa jelentősen feltehetőleg nem befolyásolta az adatokat, inkább arról lehet szó, hogy az elmúlt évtizedek során az ember sok változáson ment keresztül, még ha szeretünk is fajunkra úgy gondolni, mint egy „állandó”, nem változó lényre. 

A változásban szerepe lehetett az életkörülmények változásának is, azon belül elsősorban a hűtés és a fűtés technológiáinak javulásának. Emellett azonban átlagosan is megfigyelhető a metabolikus ráta csökkenése is, ami pedig a gyulladások mérséklődésének tudható be. Ez utóbbi változás is hatással lehet a testhőmérsékletre is. 

(MedicalNewsToday)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019