Ez a mézeskalács is ilyen, amelyet nagyjából két héttel az ünnepek előtt érdemes megsütni, hogy így legyen ideje az ízeknek „összeérni”, és a tésztának megpuhulni. A dekorálással persze lehetőleg várjunk a karácsony előtti napokig, kiváltképpen akkor, ha a hagyományos, tojásfehérjés írókát használjuk!
A kész mézeskalácsokat jól zárható dobozban tárolhatjuk akár 2-3 héten át, s eközben folyamatosan egyre puhábbak, ízletesebbek lesznek. Ha azonban még a karácsony előtti (legfeljebb!) egy-két napban sem puhulnak, a régi praktika szerint melléjük tehetünk egy kisebb almát is, mert ilyen közegben még gyorsabban puhul a tészta.
Hozzávalók:
- Egy csésze sütőmargarin
- Egy nagy tojás felverve
- Fél csésze méz
- Fél csésze barna cukor
- Egy evőkanál tej
- Egy teáskanál vaníliakivonat
- Kettő evőkanál őrölt fahéj
- Egy teáskanál sütőpor
- Egy evőkanál őrölt gyömbér
- Egy nagy csipet só
- Négy és fél csésze finomliszt
Elkészítés:
- Olvasszuk fel a margarint, majd egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a mézet, a vanília kivonatot és a tejet. Egy másik tálban a cukrot, sütőport, gyömbért, sót és fahéjat keverjük el, azután pedig adjuk hozzá ezt a nagyobb tál tartalmához.
- Óvatosan adjuk hozzá, és keverjük el az olvadt margarint is, majd fokozatosan keverjük a tésztába a lisztet. Dagasztás közben még tehetünk hozzá lisztet, amennyiben az állaga túl ragacsos marad. Akkor jó a tészta, ha a dagasztás hatására már könnyen el tudjuk választani a tál falától.
- A tésztát tegyük lefóliázva fél órára a hűtőbe. A tészta egyik felét ekkor elővéve nyújtsuk ki a tésztát, illetve melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Szaggassuk ki a kinyújtott tésztából a formákat, a megmaradt tésztát pedig gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra, és szaggassuk ki azt is. Ha továbbra is marad tészta, járjunk el hasonlóan.
- Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól pár centiméteres távolságra rendezve helyezve süssük a mézeskalácsokat 10-12 percig. (Ha vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, 9 perc is elegendő lehet, ha vastagabbra, akkor meglehet, hogy 13-14 perc sem fog megártani neki.) Ha azt szeretnénk, hogy tökéletesen megőrizzék a formájukat, előtte negyed órára a tepsivel együtt ismét hűtőbe lehet tenni, de végső soron is el elhagyható.
- Hagyjuk kb. 5-10 percig a tepsin hűlni a mézeskalácsokat, majd helyezzük át őket egy sütőrácsra, ahol teljesen lehűlhetnek. Csak akkor csomagoljuk el őket a dobozba, ha már szoba-hőmérsékletűre hűltek.
- A hűtőben maradt második adag tésztát természetesen ugyanúgy kell elkészíteni, mint az elsőt, így tehát a sütőt nem is érdemes kikapcsolni addig – sőt, amíg az első adag sül, más a második nyújtásának és szaggatásának is nekiláthatunk.
(A borítókép forrása: pixabay.com / NickyPe)