November-decemberben egyre kevesebb alapanyaggal dolgozhatnak azok, akik esetleg lekvárkészítésen vagy befőzésen gondolkoznak. Persze, akad azért így is lehetőség: a kökény, a narancs, a mandarin és a csipkebogyó még ilyenkor is jó választás lehet.
Aki azonban igazi különlegességre vágyik, annak érdemes kipróbálnia a sütőtöklekvárt is, amelyet hagyományosan pirítóssal vagy sajttal kínálnak Nyugat-Európa bizonyos területein. Ráadásul ha van már egy adag kész főtt (vagy sült) sütőtökből készült püré otthon, nagyjából fél óra alatt elkészíthető maga a dzsem.
Hozzávalók:
- 430 gramm sütőtökpüré
- Két csésze kristálycukor
- Két csésze cider
- Egy csésze friss, reszelt vagy apróra kockázott, hámozott gyömbér
- Fél teáskanál őrölt fahéj
- Fél teáskanál őrölt szerecsendió
- Egy (bio)narancs reszelt héja – a fehér része már ne kerüljön bele, nehogy keserű legyen tőle a dzsem
- Egy csipet só
Elkészítés
- Előkészület gyanánt alaposan, forró vízben mossuk ki a befőttesüvegeket. Érdemes a dunsztoláshoz szükséges plédeket, pokrócokat is elővenni még idejében.
- Egy nagy lábasban kezdjük melegíteni alacsony láng felett a hozzávalókat kevergetés mellett, ügyelve arra, hogy ne égjen le a lábas aljára és oldalára a cukros tökpüré.
- Általában összesen 25-30 percig kell főzni a sütőtökpürét, mire az eredeti térfogata nagyjából felére-kétharmadára csökken és sűrűvé válik. Akkor lesz jó a sütőtöklekvár, ha a fakanál nyomán nem folyik össze azonnal a püré.
- A kész lekvárt töltsük a befőttesüvegekbe, azokat zárjuk le tökéletesen, majd száraz dunsztban hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Ha a dunsztolást kihagynánk, akár fagyasztóba is kerülhetnek a már lehűlt lekváradagok, de akkor ne töltsük tele a befőttesüvegeket, vagy használjunk inkább műanyag tárolóedényt.
(A borítókép forrása: pixabay.com / Bru-nO)