Hozzávalók a tésztához:
- Fél kiló búza finomliszt
- 100 gramm vaj
- 100 gramm disznózsír (a szárnyasok zsírja azért nem jó, mert túl puha)
- Egy teáskanál cukor
- 50 gramm cukor
- Egy csomag bourbon vaníliás cukor
- Két közepes, M méretű tojás
- 15 gramm friss élesztő
- Fél csésze tej
- Egy citrom reszelt héja (friss, vegyszerrel nem kezelt citromot válasszunk – a bio jelzés általában arra is utal, hogy fogyasztható az adott citrusféle héja)
- Egy csipet só
A diótöltelékhez:
- 200 gramm darált dió
- Fél csésze tej
- 100 gramm kristálycukor
- Mazsola ízlés szerint - elhagyható
- Kettő evőkanál sárgabaracklekvár
A máktöltelékhez:
- 200 gramm darált mák
- Fél csésze tej
- 100 gramm kristálycukor
- Egy citrom frissen reszelt héja
Elkészítés:
- Futtassuk fel az élesztőt langyos (de nem forró), cukros vízben néhány perc alatt.
- Keverjük össze a vajat, lisztet és a zsírt, majd adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a felfuttatott élesztőt a tejjel. Dagasszuk addig, amíg a tészta szépen elválik a tál falától.
- Válasszuk négy egyforma részre a tésztát, gyúrjunk belőlük kis „labdákat”, majd fél óráig letakarva hagyjuk őket kelni.
- A töltelék elkészítéséhez mindkét esetben forró tejben keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá a további összetevőket, és pár percig melegítsük az egészet alacsony láng felett. Felhasználás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- A megkelt bejglitésztákat nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd töltsük meg őket, és csavarjuk fel a tésztát.
- Helyezzük a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire. Érdemes egy tojás sárgájával megkenni a bejglik tetejét, hogy szebbek legyenek, majd nagyjából 30-50 perc múlva a tojásfehérjével is átkenni őket. Sütés előtt ajánlott egy-két helyen megszurkálni a bejgli tetejét egy éles végű hurkapálcika végével, esetleg fogpiszkálóval.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt sülnek meg a bejglik.
(A borítókép forrása: pixabay.com / pexels)