hirdetés
Életmód

Birsalmás és meggyes finomságok lettek az idei év országtortái

hirdetés
Noha az augusztus 20-ai ünnepség programjainak nagy részét ebben az évben nem tartják meg, az ország tortáiról most is döntés született, s a hazai cukrászdákban így érdemes lehet megkóstolni a valóban ínycsiklandó megjelenésű győztes desszerteket. Magyarország tortája a birsalmás-mandulás Curiositas, míg Magyarország cukormentes tortája a Szentivánéji álom lett.
Augusztus 20. - Országtorta, Szent István-napi kenyér
Egy-egy szelet Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortájából, az idei Magyarország tortájából és a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortájából, Magyarország cukormentes tortájából az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd
hirdetés

Idén 11. alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, s ahogyan máskor, úgy most is háromfordulós verseny során választották meg az ország tortáját, valamint az ország cukormentes tortáját. 

A verseny folyamán az első fordulóban anonim módon választanak hat tortát, melyeket a második körben újrakóstolnak, s javaslatokat tesznek a desszertek tökéletesítésére. A harmadik fordulóban dől el aztán, hogy az akkor már élőben elkészített torták közül melyek lesznek a győztesek. A zsűri szakmai szempontokat érvényesít a pontozás során – idézi fel a verseny menetét az InfoStart.hu.

hirdetés

Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortájával, az idei Magyarország tortájával az Országház erkélyén 2020. augusztus 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd 

Az idén Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere érdemelte ki a Curiositas (latinul a kíváncsiságot, különlegességet jelent) nevű tortával az elismerő címet, amely nevet egyébként azért választott a desszertnek, mert a birsalma alapú torta különleges, és kíváncsivá teszi az embereket. A torta fő összetevőit a Gundel torta ihlette, ezt azonban egy napjainkban nem különösebben elterjedt, de jellegzetes, fanyarkás ízvilágú gyümölccsel, a birsalmával egészítette ki. 

A cukrász szerint a birsalma méltatlanul mellőzött gyümölcs, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában már évszázadok óta jelen van. Emellett érdekessége, hogy az egyetlen olyan magyar gyümölcs, amely nyers állapotában szinte élvezhetetlen. 

A Curiositas alsó része egy pörkölt mandulaliszttel készült tészta, melyre tejcsokis-mogyoróolajos ropogós réteg került, majd mandula mousse következik némi narancshéjjal. Ezt követi a torta fő része, s egyben különlegessége: 

a birsalmazselé, amely birsalmapüréből, birsalmakompótból és birsalmapálinkából áll.

Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortája, az idei Magyarország tortája az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd 

A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az ország tortája versennyel egy időben hirdeti meg, s ebben az évben a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat meggyes tortája, a Szentivánéji álom került ki győztesként. Ehhez a desszerthez megalkotói igyekeztek magyar alapanyagokat válogatni, s ügyeltek arra, hogy a meggy több textúrában is megjelenjen a tortában, melynek fő alapízét adja. 

„További része egy céklás-almás felvert, amire egy zabpelyhes-fehércsokoládés püré kerül, valamint egy zseléréteg is tarkítja a tortát. Mindezt egy meggyes-fahéjas krém zárja, végül pedig egy liofilizált meggyes-csokoládés ganache-zsal lett áthúzva a torta”

– jellemezték az édességet. 

A csökkentett energiatartalmú tortát cukorbetegek, s akár gluténérzékenyek is fogyaszthatják, az elkészítése pedig nem bonyolult. Szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot tartalmaz a desszert, kalóriatartalma pedig – ugyancsak szeletenként – 252,5 kcal. Gluténérzékenyek számára azért lehet megengedhető a torta fogyasztása, mert csak mandula- és zabliszt van benne. Vagyis, ha megfelelő zablisztet használnak az elkészítéséhez, akkor a gluténérzékenyek számára is ideális lehet. 

A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortája, Magyarország cukormentes tortája az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd 

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország több cukrászdájában is. Azt, hogy pontosan hová lehet ellátogatni értük, a www.cukraszat.net oldalon közlik augusztus 14-től.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019