A gyermekláncfű régen széles körben alkalmazott gyógynövény volt hazánkban is, elsősorban vízhajtó hatása miatt, de mindenféle bajok ellen is hatásosnak vélték.
A kis növénykének lényegében minden részét hasznosították valamire, s feltehetőleg a vese, gyomor és máj egészségének tesz különösen is jót a pitypang fogyasztása.
Mivel sok benne az A-, B-, C- és D-vitamin, továbbá kalcium, magnézium, kálium és vas is található benne, így általános élettani hatása is pozitív lehet.
Van, aki a növény leveleit salátába teszi, mások teát főznek belőle, míg a gyökereit szárítva vízhajtónak, sőt, akár egyfajta „pótkávénak” is alkalmazták.
Aki nem sajnálja az időt és energiát, akár otthon is készíthet a pitypangból „hamis mézet”, amihez azonban elengedő botanikai tudás szükséges. A gyűjtés során a virágzatokat kell leszedni, majd pár óráig kint, egy sorba leterítve magára hagyni egy kicsit, hogy az esetlegesen bennük megbújó kis rovarok ki tudjanak mászni. Mosni nem tanácsos a virágzatokat, hiszen azzal éppen a szükséges virágport távolítanánk el.
A pitypangméz hozzávalói:
- Kb. 120 db szép, nagy pitypang virágzat (Nem nagy baj, ha a virágzat alján lévő zöld "tölcsér" is rajta marad)
- 6 dl víz
- Egy citrom felkarikázva
- 45 dkg cukor
- Tiszta, steril befőttesüveg
Elkészítés:
Helyezzük a virágzatokat egy lábasba, töltsük rájuk a forró vizet, majd adjuk ehhez a citromkarikákat is, és forralás után kis lángon egy óráig főzzük.
Szűrjük le a levet.
Adjuk a leszűrt léhez a cukrot, aztán újabb fél-háromnegyed órán át főzzük alacsony lángon.
Fontos, hogy az így készült szörpszerű lé sterilizált befőttesüvegbe kerüljön. Dunsztolás után takarjuk pléddel még egy-két napig.
Ezt követően száraz, hűvös helyen tárolandó.
Tipp: A pitypangot mindig tiszta, a közutaktól távol eső, macskák és kutyák által kevésbé látogatott helyről szedjük!
(A borítókép forrása: pixabay.com / Emilia_Baczynska)