A gyermekláncfű rĂ©gen szĂ©les körben alkalmazott gyĂłgynövĂ©ny volt hazánkban is, elsĹ‘sorban vĂzhajtĂł hatása miatt, de mindenfĂ©le bajok ellen is hatásosnak vĂ©ltĂ©k.
A kis növĂ©nykĂ©nek lĂ©nyegĂ©ben minden rĂ©szĂ©t hasznosĂtották valamire, s feltehetĹ‘leg a vese, gyomor Ă©s máj egĂ©szsĂ©gĂ©nek tesz kĂĽlönösen is jĂłt a pitypang fogyasztása.
Mivel sok benne az A-, B-, C- Ă©s D-vitamin, továbbá kalcium, magnĂ©zium, kálium Ă©s vas is találhatĂł benne, Ăgy általános Ă©lettani hatása is pozitĂv lehet.
Van, aki a növĂ©ny leveleit salátába teszi, mások teát fĹ‘znek belĹ‘le, mĂg a gyökereit szárĂtva vĂzhajtĂłnak, sĹ‘t, akár egyfajta „pĂłtkávĂ©nak” is alkalmazták.
Aki nem sajnálja az idĹ‘t Ă©s energiát, akár otthon is kĂ©szĂthet a pitypangbĂłl „hamis mĂ©zet”, amihez azonban elengedĹ‘ botanikai tudás szĂĽksĂ©ges. A gyűjtĂ©s során a virágzatokat kell leszedni, majd pár Ăłráig kint, egy sorba leterĂtve magára hagyni egy kicsit, hogy az esetlegesen bennĂĽk megbĂşjĂł kis rovarok ki tudjanak mászni. Mosni nem tanácsos a virágzatokat, hiszen azzal Ă©ppen a szĂĽksĂ©ges virágport távolĂtanánk el.
A pitypangméz hozzávalói:
- Kb. 120 db szép, nagy pitypang virágzat (Nem nagy baj, ha a virágzat alján lévő zöld "tölcsér" is rajta marad)
- 6 dl vĂz
- Egy citrom felkarikázva
- 45 dkg cukor
- Tiszta, steril befőttesüveg
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Helyezzük a virágzatokat egy lábasba, töltsük rájuk a forró vizet, majd adjuk ehhez a citromkarikákat is, és forralás után kis lángon egy óráig főzzük.
Szűrjük le a levet.
Adjuk a leszűrt léhez a cukrot, aztán újabb fél-háromnegyed órán át főzzük alacsony lángon.
Fontos, hogy az Ăgy kĂ©szĂĽlt szörpszerű lĂ© sterilizált befĹ‘ttesĂĽvegbe kerĂĽljön. Dunsztolás után takarjuk plĂ©ddel mĂ©g egy-kĂ©t napig.
Ezt követően száraz, hűvös helyen tárolandó.
Tipp: A pitypangot mindig tiszta, a közutaktól távol eső, macskák és kutyák által kevésbé látogatott helyről szedjük!
(A borĂtĂłkĂ©p forrása: pixabay.com / Emilia_Baczynska)