Amit most bemutatunk, az a „megúszós”, de nagyon finom sütemények egyik remek példája, hiszen az elkészítése nem igényel sok időt vagy gyakorlatot, viszont garantáltan nagy kedvence lesz minden almássüti-rajongónak.
Hozzávalók:
A tésztához
Két nagyobb, édes alma
120 gramm (egy csésze) liszt
100 gramm (fél csésze) cukor
4-5 evőkanál olaj
Egy csipet só
Kettő darab „M” méretű tojás
100 ml (fél csésze) tej
12 gramm sütőpor
A tetejére
Négy evőkanál sózatlan vaj
Egy tojás
Fél csésze cukor
Egy citrom reszelt héja
Elkészítés:
- Reszeljük le, vagy kockázzuk apróra az almát.
- Keverjük össze a tésztához a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá az olajat, a tojásokat és a tejet, s keverjük el alaposan, csomómentesre. Az almareszeléket keverjük el benne.
- Töltsük ki a tésztát egy kivajazott tepsibe vagy tortaformába, majd fél óra alatt süssük 180 fokon, vagy amíg a tűpróba alkalmazásával úgy nem látjuk, hogy kellően átsült.
- Közben készítsük el a tetejére szánt bevonatot is! Ehhez keverjük össze a cukrot, tojást, citromhéjat és az olvasztott vajat. Az így kapott eleggyel kenjük meg a süti tetejét, és süssük tovább 10-12 percig.
- Tálalás előtt a süteményt hagyjuk hűlni egy rácson 5-10 percen át. Nagyon „jól áll” neki a karamellszósz, de akár egy gombóc vaníliafagylalt is, de persze habos kávé vagy illatozó tea mellé kínálva is ellenállhatatlan lesz!
(A borítókép forrása: pixabay.com / congerdesign)