hirdetés
Életmód

Ezért nem érdemes túlzásba vinni az ajándékcsomagolást egy tanulmány szerint

hirdetés
Az elkövetkező hónapokban a legtöbben igyekeznek majd minél csodálatosabb ajándékokat beszerezni a szeretteiknek és ismerőseiknek, azonban a túl nagy igyekezet nem mindig a várt eredményt hozza. Egy friss kutatás szerint a túlzásba vitt csomagolás kiábrándító lehet, ugyanis túlzó várakozásokat kelt a fogadó félben, aki így kevésbé örül az ajándéknak, míg ha ugyanazt a dolgot szerényebb csomagolásban kapja, gyakran nagyobb az öröme.
Ajándékcsomagolás
A kevesebb néha több (Forrás: pixabay.com / congerdesign)
hirdetés

A kutatók szerették volna kideríteni, igaz-e az a feltételezés, hogy az emberek a szebben csomagolt ajándékokat szeretik jobban, mindeközben azonban azt feltételezték, hogy valóságosan ennek éppen az ellenkezője az igaz. 

hirdetés

„Amikor ajándékot kapunk egy baráttól, a csomagolást arra használjuk, hogy valamit megállapítsunk a benne lévő ajándékról, és kialakítjuk a várakozásainkat. Ha szépen van csomagolva, nagyok az elvárásaink, és nem egyszerű dolog olyan ajándékot adni, amely felér ezekkel a várakozásokkal”

– fogalmazott Jessica Rixom, a Nevadai Egyetek marketinggel foglalkozó professzora. 

A kutató és kollégái tesztelték is a hipotézisüket. Az önkénteseket arra kérték, hogy bontsanak ki különböző csomagokat, amelyek egy része szépen, egy másik része pedig „hanyagabbul” volt csomagolva. A csomagokban kétféle bögre volt, ezek egyike Miami Heat, a másik Orlando Magic felirattal. A kutatáshoz olyan résztvevőket válogattak, akik Miami Heat szurkolók voltak, ám az Orlando Magicet nem kedvelték különösebben, így aztán nem is volt kérdéses, hogy a Miami Heat-feliratos bögrék nagyobb sikert kellett (volna), hogy arassanak a körükben, 

Kibontás után a résztvevőknek értékelniük kellett egy kérdőíven, hogy mennyire tetszett nekik a bögre, s végül az derült ki, hogy a megajándékozottak pozitívabban éreztek a kevésbé szépen becsomagolt ajándékokhoz, mint a szépen becsomagoltakhoz, függetlenül attól, hogy melyik kosárcsapat volt a kedvencük. 

Egy másik kísérlet során azt derítették ki, hogy vajon tényleg a magasabb várakozások miatt lehetett-e „jobb” az emberek véleménye a kevésbé szépen csomagolt ajándékokról. Ennek során először el kellett mondaniuk, szerintük mi van a csomagban, majd meg kellett nézniük, hogy ténylegesen mit tartalmazott a csomagolás. (Fülhallgatók voltak benne.) Ezután egy kérdőíven meg kellett válaszolniuk, hogy a várakozásuknak megfelelő ajándék volt-e a csomagban. 

Ennek során kiderült, hogy az elvárások sokkal magasabbak voltak a szépen csomagolt ajándékok esetében, míg az önkéntesek rosszabb érzésekkel fogadták azt az ajándékot, ami ténylegesen benne volt a dobozban. 

Noha a fenti két megállapítás a barátok és közeli rokonok, ismerősök esetében megállja a helyét, a munkatársak, osztálytársak és távolabbi ismerősök estében nem ajánlatos hanyag csomagolást adni, a kutatás szerint ugyanis itt a csomagolás milyensége a kapcsolat minőségét jelezheti.

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019