hirdetés
Életmód

Ha eddig nem hitted el: újabb bizonyíték, hogy tényleg egészségesebb az otthoni koszt

hirdetés
Sokan szilárd meggyőződéssel állítják, hogy az otthoni koszt bizony jobb, mint amit a büfékben, gyorséttermekben, illetve készételek formájában szerezhetünk be, és úgy tűnik, egészségügyi szempontból valóban ez a helyzet.
Hamburger
A gyorsételek révén káros anyagok juthatnak a szervezetbe (Forrás: pixabay.com / Richard Eisenmenger)
hirdetés

Egy friss, az Environmental Health Perspectives nevű lapban megjelent tanulmány szerint azok, akik gyakrabban étkeznek gyorséttermekben vagy máshol otthonuktól távol, azoknak a szervezetében nagyobb eséllyel található meg nagyobb szintben az úgynevezett perfluoralkil (vagyis PFAS), amely egy mérgező műanyag. 

A newtoni Silent Spring Intézet kutatói korábbi kutatásukban már megfigyelték, hogy ezek a műanyagok igen gyakorian a gyorsételek csomagolásaiban, újabb tanulmányukban pedig, amelyet egy nemzeti felmérés alapján végeztek, már kifejezetten az emberek szervezetébe kerülő kártékony PFAS-szintet vizsgálták. 

hirdetés

Az intézet kutatói összesen 10 106 személy adatait elemezték, az emberek pedig a kérdőívekben kifejtették, hogy mit ettek a kitöltést megelőző egy, hét és harminc napban, illetve az elmúlt 12 hónapban. Emellett vért is vettek tőlük, amely a PFAS maradványainak kimutatására is alkalmas volt. 

Összességében a kutatók összefüggést fedeztek fel az otthoni étkezés és a vérben található PFAS alacsonyabb szintje között még úgy is, hogy az otthoni készítésű ételek 90 százaléka tartalmazott bolti összetevőt.

Azok szervezetében azonban, akik gyakrabban ettek éttermekben és fogyasztottak gyorsételeket, több PFAS-maradványt figyeltek meg. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az éttermi és gyorséttermi ételek gyakrabban érintkeznek a probléma forrását jelentő csomagolásokkal. 

Persze az otthon evés önmagában még nem jelent sokat: a zacskós popcorn például, amit mikróban kell elkészíteni, legalább olyan káros ilyen szempontból, mint a gyorséttermi ételek. 

A káros PFAS-típusú műanyagok használata egyébként egyre inkább háttérbe szorul, éppen az egészségi aggályok miatt, azonban jelenleg még az Egyesült Államokban is, ahol a kutatást folytatták, megtalálható ez az anyag az élelmiszerek csomagolóanyagaiban. 

(Medicalnewstoday)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019