Levendulás limonádé
A levendula egyre népszerűbb a gasztronómiában is, hiszen nagyon kellemes, üde ízt tud kölcsönözni számos finomságnak, különösen akkor, ha még viszonylag friss virágokat sikerül szereznünk.
Hozzávalók:
- Egy kisebb-közepes csokor friss, leöblített levendula, vagy egy evőkanál szárított levendulavirág
- Egy csésze cukor
- Két csésze forró (80-95 °C hőmérsékletű) víz
- Másfél csésze frissen facsart citromlé
- 2 csésze hideg víz
- Jég
Elkészítés:
- Ha friss levendulát használunk, morzsoljuk le a virágokat a szárról, és tegyük őket egy hőálló edénybe vagy kancsóba, majd öntsük rá a cukrot, és az ujjunkkal óvatosan dörzsöljük össze ezt a két összetevőt.
- Töltsük erre a két csésze forró vizet, majd egy kanállal kevergessük addig, amíg a cukor elolvad. Ezután fedjük le, és hagyjuk legalább 30 percig állni – de akár több órára is hagyhatjuk így.
- Szűrjük le a levendulás alapot egy kancsóba, facsarjunk ki annyi citromot, hogy kb. 1,5 csésze lét kapjunk, és töltsük ezt is a kancsóba. Ezután következhet még két csésze víz, majd kóstolás után „finomra hangolhatjuk” az ízeket még egy kis citrommal vagy cukorral.
- Végezetül töltsük poharakba az italt, lehetőleg egy jó adag jéggel – de azért ne feledjük azt sem, hogy minél több a jég, annál többet veszít majd aromájából az ital, amikor a jég nagy része elolvad.
Csupabogyós limonádé
Nincs is szebb látvány talán a nyári forróságban egy pohárnyi jéghideg, színpompás bogyós limonádénál. Vagy ha van is, azért ez a népszerű ital is megér néhány percet, amíg elkészítjük.
Hozzávalók:
- Egy csésze frissen facsart citromlé
- 1 csésze cukor
- Másfél csésze vegyes bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott is)
- 3,5 csésze víz
- Jég
Elkészítés
- Egy lábasban közepes lángon keverjük össze, és melegítsük forrásig a cukrot, a gyümölcsöket, valamint nagyjából fél csésze vizet. Amikor az első kis buborékokat látjuk, lejjebb vehetjük a lángot, és így még tíz percig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a bogyók mind puhák lesznek, és nagyjából homogén állagot nyernek.
- Az így készült masszát egy robotgéppel dolgozzuk össze, amíg sima nem lesz.
- Helyezzünk 2 csésze jeget egy kancsóba, majd egy szűrőn keresztül töltsük ebbe a gyümölcsöket.
- A kancsó tartalmához – amelyben így már remélhetőleg nem maradtak nagyobb gyümölcsdarabok – adjuk hozzá a citromlét, valamint 3-4 csésze vizet, ízlés szerint.
Mentás limonádé
A mentás limonádé igazi klasszikus, így hát ebből az összeállításból sem hiányozhat. Van, aki szeretni, másoknak viszont túl karakteres a menta íze – akárhogy is, addig nem lehet dönteni felőle, amíg legalább egyszer meg nem kóstoljuk!
Hozzávalók:
- 4 csésze víz
- 3 evőkanál cukor
- 3 közepes méretű bio (fogyasztható héjú) citrom, esetleg két citrom és egy lime, hasonló tulajdonságokkal
- 6 szál friss menta (a borsmenta kicsit erősebb és robusztusabb, a fodormenta ellenben például lágyabb, édeskésebb ízű)
- Jég
Elkészítés:
- Töltsünk vizet egy nagyobb kancsóba vagy edénybe, majd ehhez adjuk hozzá a cukrot és két citrom frissen facsart levét. Keverjük addig, amíg a cukor elvegyül benne.
- Ezt követően tegyük a limonádéba az előzőleg átmosott mentaszálakat, valamint néhány citromkarikát, vagy lime karikát.
- A kancsót fedjük le, és legalább két órára tegyük a hűtőbe.
- Töltsük poharakba, tegyünk hozzá tetszőleges mennyiségű jeget.