Néhol már nyitnak a fagylaltozók, máshol azonban még várni kell rájuk. Az igazi fagylaltrajongók azonban otthon is elkészíthetik a maguk „kézműves” nyalánkságait, amihez most két receptet is mutatunk.
Hozzávalók a tejszínes fagylalthoz:
480 ml hideg habtejszín
1 konzervnyi 400 ml-es sűrített tej
340 gramm fagyasztott vagy friss eper
1 teáskanál piros ételfesték vagy fél teáskanálnyi céklapor (elhagyható)
Elkészítés:
- Turmixoljuk le az epreket.
- Egy nagy tálban verjük habbá a tejszínt.
- Adjuk hozzá a sűrített tejet, a turmixolt epret, majd a céklaport (vagy ételfestéket), és dolgozzuk egybe óvatosan, de alaposan.
- Helyezzük egy dobozba vagy tárolóba a fagylaltot, majd tegyük mélyhűtőbe legalább hat órára.
Hozzávalók a vegán epres fagylalthoz:
2 csésze friss, félbevágott eper
1 közepes banán összakarikázva
2/3 csésze növényi tej
Egy csipet só
Elkészítés:
- Helyezzük az epreket és banánokat egy rétegben egy sütőpapírral bélelt tárolóba, majd tegyük fagyasztóba 4 órára.
- A fagyott gyümölcsöket turmixoljuk le egy erre alkalmas géppel, majd adjuk hozzá a sót. Keverjük el egy fakanállal a gép leállítása mellett a gyümölcsöket, majd adjuk hozzá a növényi tejet, s azzal együtt dolgozzuk jól össze az egészet a turmixgéppel.
- Ezután azonnal tálalható a fagylalt, vagy akár 2 órára a mélyhűtőbe is lehet tenni, ha a fagyosabb állagot preferáljuk.
(A borítókép forrása: pixabay.com / silviarita)