hirdetés
Életmód

Így készíthetsz gazdag ízvilágú, ínycsiklandó gyümölcskenyeret

Újabb klasszikus karácsonyi sütemény receptje következik! Sokak számára az ünnep elképzelhetetlen a gyümölcskenyér nélkül, ami valóban rendkívül ízletes, ráadásul még napokkal később is ugyanolyan finom marad, így nem is esünk kísértésbe, hogy falánk módon eltüntessük a teljes desszertet mintegy „szükségtől vezérelve”…

Így készíthetsz gazdag ízvilágú, ínycsiklandó gyümölcskenyeret
hirdetés

Különösebb tapasztalat nélkül is meg lehet próbálkozni a gyümölcskenyér elkészítésével, és a siker szinte garantált. Ha kedvet kaptál ennek a süteménynek az elkészítéséhez, alább egy egyszerű receptet mutatunk, ami viszont hagyományosan jó, ha már pár nappal a karácsony előtt készülni kezd.

Hozzávalók:

  • 175 gramm kockákra vágott vaj
  • 210 gramm barnacukor
hirdetés
  • 400 gramm vegyes aszalt gyümölcs (kb. 2,5 csészényi, gyümölcsöktől függően)
  • 100 gramm kandírozott meggy
  • 100 gramm aszalt vörösáfonya
  • Egy narancs leve és reszelt héja (természetesen bio narancsé, hogy ehető legyen a héja is)
  • Egy citrom reszelt héja
  • 120 ml meggylikőr
  • Fél csésze nagyobb szeműre darált mandula
  • 3 nagy tojás
  • 200 gramm finomliszt
  • Fél teáskanál sütőpor
  • Egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • Egy teáskanál őrölt fahéj
  • Negyed teáskanál szegfűbors

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábasban kis lángon hagyjuk forrni 10 percig a vajat, cukrot, aszalt és kandírozott gyümölcsöket, valamint a narancs- és citromhéjat, a narancslevet és négy evőkanál meggylikőrt.
  1. Vegyük le a lábost, és hagyjuk fél órát hűlni.
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius-fokra, valamint béleljünk sütőpapírral egy 23 centiméteres sütőformát.
  1. A mandulát keverjük a gyümölcsös masszába, majd keverjük el benne a tojásokat is, azután pedig adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a fűszereket. Ajánlatos azonban kerülni a tészta túlkeverését, mivel akkor „gumisabb” állagúvá válhat a sütemény.
  1. Töltsük a tésztát a formába, majd süssük háromnegyed óráig, s 140 fokon további egy-másfél óráig. Ha túl gyorsan barnul a sütemény teteje, fedjük alufóliával.
  1. Ha megsült a sütemény, vegyük ki, s még azon melegében szúrjunk bele 10-12 lyukat egy fogpiszkálóval.
  1. Egyenletesen oszlassunk el 4 evőkanál meggylikőrt a sütemény tetején, majd a sütőformában hagyjuk kihűlni a gyümölcskenyeret.
  1. Csomagoljuk két réteg sütőpapírba, és egy szoros, jól zárható dobozban (pl. kekszesdoboz) hagyjuk szobahőmérsékleten.
  1. Ha a hagyományos brit módszerrel szeretnénk élni, akkor hetente 1-2 evőkanál meggylikőrrel lehet „táplálni” a süteményt, ám ilyen estben rendkívül fontos a megfelelő tárolás is. Máskülönben már az elkészítés utáni napon fogyaszthatjuk is a süteményt.

Nézd meg Youtube-on is!

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés