hirdetés
Életmód

Kisebb eséllyel szenvednek hangulatzavarban, akik rendszeresen fogyasztanak fekete csokit

A fekete csokoládék fogyasztása jótékony hatással lehet a hangulatra, és némileg csökkentheti a depressziós tüneteket egy új, a University College London kutatói által készített tanulmány szerint, amely azt vizsgálta, hogy a különböző típusú csokoládék fogyasztása mutat-e összefüggést az egyes hangulatzavarokkal.

Kisebb eséllyel szenvednek hangulatzavarban, akik rendszeresen fogyasztanak fekete csokit
hirdetés

A tanulmány a Depression and Anxiety nevű lapban jelent meg, és elsőként vizsgálta az összefüggést a depresszió és a különböző típusú csokoládék fogyasztása között – számol be róla a ScienceDaily.com.

Az UCL kutatói a Calgary-i Egyetem és a kanadai Albertai Egészségügyi Szolgálatok munkatársaival együttműködve összesen 13 626 felnőttől származó adatot vizsgáltak amerikai nemzeti felmérések alapján, a megfigyelt emberek egészségére vonatkozó adatokat kérdőívvel rögzítették. A kutatók több tényezőt, így az emberek súlyát, magasságát, kapcsolati állapotát, etnikumát, képzettségét, bevételét, fizikai aktivitását, esetleges krónikus betegségeit is figyelembe vették, ahogyan azt is, hogy dohányoztak-e.

A fenti tényezőket is figyelembe véve azt figyelték meg, hogy azok a személyek, akik két huszonnégy órás perióduson belül fogyasztottak fekete csokit, 70 százalékkal kisebb eséllyel említettek klinikailag releváns depressziós tüneteket, mint akik egyáltalán nem ettek csokit. A legtöbb csokit fogyasztó 25 százaléknál a csoki típusától függetlenül is csökkent a depresszív tünetek szintje, ám összességében a nem fekete csokik és a klinikailag releváns depresszív tünetek csökkent szintje között a kutatás nem talált összefüggést.

Dr. Sarah Jackson, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy ez a tanulmány némi bizonyítékot szolgál arról, hogy a csokoládé, és kiváltképpen a fekete csokoládé talán összefüggésbe hozható lehet a klinikailag releváns depresszív tünetek csökkenésével, ám figyelmeztetett arra, hogy a részletek kiderítéséhez további kutatásokra van szükség. Elmondása szerint előfordulhat az is, hogy azok az emberek, akik depressziós tüneteket mutatnak, nem mutatnak érdeklődést az iránt sem, hogy csokoládét egyenek, vagy más összefüggések állnak fenn, amelyeket még nem tártak fel.

hirdetés

Korábban már több kutatás során is megfigyelték, hogy a fekete csokoládé javíthatja a hangulatot, feltehetően a benne található, boldogságérzetet kiváltó pszichoaktív anyagoknak köszönhetően. A csokoládéban található fenetil-amin ugyancsak segíthet a hangulat szabályozásában.

Mindeközben egyes kísérletek során azt figyelték meg, hogy a hangulatban bekövetkező változások addig jelentősek, amíg a csoki finom és élvezhető ízű, vagyis feltehetőleg az összetevők mellett fontos tényező az is, hogy az emberek élvezzék is, amikor a csokoládét majszolják.

A fekete csokoládéknak az lehet az előnye a többi típusú csokoládéval szemben, hogy több bennük a flavonoid és az antioxidáns, amely segíthet a gyulladáscsökkentésben – márpedig a gyulladásos folyamatok a depresszió kialakulásában közrejátszhatnak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés