Életmód

Már kezdhetjük tervezgetni, milyen tavaszi hagymásokat ültessünk a kertbe

Még korai ugyan elültetni a tavasszal virágzó hagymásokat a nagy meleg miatt, de már neki lehet látni annak, hogy eltervezzük, miből mennyit, hová szeretnénk elhelyezni a kertben.

Már kezdhetjük tervezgetni, milyen tavaszi hagymásokat ültessünk a kertbe
hirdetés

Kora tavasszal nincs is kellemesebb érzés annál, mint amikor látjuk kibújni a még szinte fagyos talajból a szebbnél szebb, színpompás tavaszi hagymásokat. Ahhoz, hogy tökéletesen úgy fessen minden a kertben, ahogyan megálmodtuk, nem árt idejében utána járni annak, hogy milyen növényeket tudunk megvásárolni, s azokból mennyit, hová érdemes ültetni.

A gumós és hagymás növények, így például a tulipán, a jácint, a krókusz, a nárcisz és a liliom ráadásul többféle formával és színnel is el tud kápráztatni, és ha igazán ékessé szeretnénk tenni a kertet, érdemes lehet egy-egy helyre valamilyen különleges fajtát helyezni, ami rögtön magára vonja a figyelmet. Lehet, hogy csak kisebb webáruházakban vagy boltokban találkozunk igazán különleges növényekkel, de megéri kutatni utánuk, hiszen a kora tavaszi időszakban ezek a kis növények meghatározhatják a kert egész hangulatát is a maguk érdekességével, szokatlanságával.

A hagymásokat a nagy melegek elvonultával, szeptember közepétől, októbertől lehet ültetni egészen addig, amíg be nem köszöntenek az első igazi fagyok. Törekedjünk arra, hogy jó vízáteresztő, lehetőleg lazább talajba ültessük a növényeket.

A krókuszok és más kis hagymások esetében elegendő a 10 centiméteres mélység, míg a tulipánok és jácintok 10-15, a nárciszok pedig 20-25 centiméter mélyre kerüljenek a talajba.

hirdetés

Aki először ültet hagymásokat, talán zavarba jön, amikor eltűnődik azon, a hagyma melyik része legyen fent. Nos, nincs ebben semmi ördöngösség: a csúccsal felfelé kell a kis gödröcskébe helyezni a gumókat, hagymákat, máskülönben alaposan megnehezítjük, vagy éppen el is lehetetlenítjük a növény számára azt, hogy előbújjon a földből tavasszal.

(A borítókép forrása: pixabay.com / domeckopol)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés