hirdetés
Életmód

Már napi két üdítő is hátrányos lehet az egészségünkre nézve

Egy friss tanulmány szerint növeli a korai elhalálozás kockázatát az, ha valaki nagyobb mennyiségű üdítőitalt fogyaszt, s ez egyaránt megfigyelhető volt a mesterséges ízesítésű és cukorral édesített termékek fogyasztása esetében.

Már napi két üdítő is hátrányos lehet az egészségünkre nézve
hirdetés

Mivel egy megfigyelésen alapuló tanulmányról van szó, így az nem jelent bizonyítékot arra, hogy a rendszeres üdítőital-fogyasztás valóban korai halálozáshoz vezet, ám felvetődhet ennek lehetősége is. A JAMA Internal Medicine nevű lapban megjelent tanulmányhoz tíz európai ország 451743 felnőtt lakosának állapotát követték nyomon egy egészségügyi felmérés adatai alapján – írja a MedicalNewsToday.com portál.

A felmérés során az átlagosan 51 éves személyek – akik 71 százaléka nő volt, s akik közül a kutatás elején senki nem volt daganatos beteg, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedő – egyebek mellett az étkezési és italfogyasztási szokásaikról is beszámoltak. A felmérés ideje alatt 41693 ember halt meg közülük.

A kutatók azok adatait hasonlították össze, akik napi legalább 250 milliliter üdítőt ittak, illetve akik szinte egyáltalán nem fogyasztottak ilyet. Az üdítők közé számoltak lényegében minden üdítőitalt – beleértve az energiaitalokat, szörpöket, izotóniás italokat is –, a gyümölcslevet leszámítva.

A kutatás során azt figyelték meg, hogy napi kettő vagy több pohár üdítőt ittak, nagyobb eséllyel haltak meg fiatalabban, mint akik nem ittak ilyen italokat. Az összefüggések a férfiak és nők estében is fennálltak, függetlenül attól is, hogy cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel ízesítették az italokat.

hirdetés

Mivel a felmérés során életmódbeli tényezőkről is megadtak adatot a résztvevők, ezért több esetleges torzító tényezőt ki tudtak zárni a kutatók.

A további kutatás rámutatott arra, hogy a napi legalább két pohár mesterséges édesítőszeres üdítő elfogyasztása mellett magasabb volt a keringési betegségek kockázata, míg a cukros italoknál az emésztőrendszerrel összefüggő betegségek okozta halálozások kockázata nőtt.

Az üdítőitalok fogyasztása és a daganatos megbetegedések okozta halálozások között azonban nem figyeltek meg semmilyen összefüggést.

A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy nem feltétlenül az üdítőital-fogyasztás miatt voltak megfigyelhetőek az összefüggések, hanem inkább arról lehet szó, hogy akik ilyesmit isznak rendszeresen, jellemzően egyébként is egészségtelenül táplálkoznak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés