Lencse krémleves
Hozzávalók:
- Egy csésze vörös lencse
- Két evőkanál olaj
- Egy kisebb vöröshagyma felkockázva
- Egy közepes méretű sárgarépa, ugyancsak felkockázva
- Egy kaliforniai paprika felkockázva
- Három gerezd fokhagyma megpucolva és apróra vágva
- Egy közepes méretű petrezselyemgyökér felkockázva
- Egy kis zellergyökér fele, felkockázva
- Két zöldségleves-kocka
- Négy csésze víz
- Fél kiskanál köménymag
- Fél kiskanál pirospaprika
- Egy darab paradicsom felkockázva
- Egy szál szárított csípős paprika
- Egy babérlevél
- Egy evőkanál morzsolt bazsalikom, vagy négy evőkanálnyi frissen összevágott bazsalikom
- Bors és só ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy lábast melegítsünk közepes láng felett, s ebben pároljuk meg a hagymát, a zellert, a fokhagymát, a petrezselyemgyökeret , a sárgarépát és a kaliforniai paprikát. Nagyjából öt perc elteltével adjuk hozzá a köménymagot, a paprikát, a paradicsomot, valamint a lencsét is, és kevergessük.
- Ezt követően a víz és a leveskockák is mehetnek bele, majd melegítsük az egészet forrásig.
- Csökkentsük a lángot alacsonyra, tegyük a levesbe a bazsalikomot, a csípős paprikát és a babérlevelet, majd fedő alatt főzzük addig a levest, amíg a lencse is megpuhul.
- A „zavaró” fűszereket, így a babérlevelet és a csípős paprikát kihalászhatjuk, azonban nem szükséges. Ezután botmixerrel vagy, ha erre alkalmas a készülék, turmixgéppel pürésítsük a levest, majd szűrjük le. Ezután már tálalhatjuk is, lehetőleg melegen!
Gombakrémleves
Hozzávalók:
- Negyed csésze vaj
- Egy kilogramm friss, szeletelt gomba
- Egy csipet só
- Egy kisebb vöröshagyma apróra kockázva
- Másfél csésze finomliszt
- Egy teáskanál szárított kakukkfű
- Két gerezd fokhagyma
- Négy csésze csirke alaplé
- Egy csésze víz
- Egy csésze főzőtejszín
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábasban közepes láng felett, majd egy csipet sóval pároljuk meg ebben a vajban a gombákat. Mihelyst a gombák levet engednek, csökkentsük kicsire a lángot, s gyakori kevergetés mellett főzzük tovább a gombákat úgy tizenöt percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek a gombák, és a folyadék nagy része el nem párolog. Néhány szebb gombaszeletet érdemes félretenni a tálaláshoz.
- Adjuk hozzá a gombákhoz a hagymát, és főzzük addig, míg üvegszerűek nem lesznek a kis hagymakockák is.
- Ezután viszonylag gyorsan keverjük el a lisztet a gombával, és még két percig kevergetve főzzük őket együtt. Ezután kerülhet az ételbe a kakukkfű, a fokhagyma és a csirke alaplé. Nagyjából egy óráig alacsony lángon főzzük a levest.
- Pürésítsük az egészet, majd ízesítsük a levest sóval, borssal, és keverjük el benne a tejszínt. A félretett gombákat tálaláskor helyezzük a krémleves tetejére.
Alakbarát(abb) brokkoli krémleves
Hozzávalók:
- 4,5 csésze csirke vagy zöldség alaplé
- Egy közepes hagyma apróra kockázva
- Egy sárgarépa felkockázva
- Egy darab apróra vágott zellerszál
- Egy gerezd, apróra vágott fokhagyma
- Öt csésze karfiol (kisebb darabokra szétszedve)
- Fél csésze tej
- Három evőkanál zsírszegény tejföl
- Só, bors ízlés szerint
- Fél csésze cheddar sajt, reszelve
Elkészítés:
- Egy közepes lábasban hozzuk forrásba az alaplét, a hagymát, a sárgarépát és a zellert, majd lefedve immár alacsony lángon főzzük tovább öt percig.
- Ezt követően jöhet hozzá a brokkoli, a tej és a bors. Így főzzük tíz percig, vagy míg meg nem puhul a brokkoli és a répa is.
- Ha kész, adjuk a leveshez a tejföld, és pürésítsük az egészet.
- Ezután a már pürésített levest még igény szerint fűszerezhetjük, s a sajt hozzáadásával közepes lángon kevergessük addig, amíg egy homogén eledelt nem kapunk.