Azoknak a narancsoknak a hĂ©ját, amelyeket nem kezeltek vegyszerrel, Ă©s ezt jelölik is a csomagoláson, egy általános, alapos mosás után sĂĽtemĂ©nybe reszelhetjĂĽk, finom teakeverĂ©keket kĂ©szĂthetĂĽnk ha szálas teához adjuk, vagy akár salátákat, smoothie-kat is ĂzesĂthetĂĽnk velĂĽk. Mi több, a kandĂrozott narancshĂ©j akár gasztroajándĂ©kkĂ©nt is tökĂ©letesen megállja a helyĂ©t, kiváltkĂ©ppen egy adag jĂł minĹ‘sĂ©gű fekete csokiba mártva.
Más a helyzet, ha a narancs hĂ©jának kezeltsĂ©gĂ©rĹ‘l nincs informáciĂł, vagy egyenesen az van feltĂĽntetve, hogy nem fogyaszthatĂł a gyĂĽmölcsnek ez a rĂ©sze. Ilyen esetben inkább valamilyen kreatĂv ötlettel Ă©rdemes előállni, amelynek segĂtsĂ©gĂ©vel a mesĂ©s illatot csalogathatjuk elĹ‘ a narancshĂ©jbĂłl.
Az egyik legnĂ©pszerűbb megoldás a narancshĂ©j használatára az, hanarancsos potpurrit kĂ©szĂtĂĽnk belĹ‘le, amit akár ajándĂ©kkĂ©nt is adhatunk. Persze, utĂłbbi esetben azĂ©rt jĂł, ha a narancshĂ©jakat szĂ©pen kockákra vágjuk, vagy akár pĂ©ldául egy lyukasztĂłval csillag, szĂvecske mintát fabrikálunk belĹ‘le, de egy-egy teljes narancsszeletet is meghagyhatunk, hogy szebb legyen az eredmĂ©ny. A narancshĂ©j (Ă©s narancsszeletek) szárĂtását a sĂĽtĹ‘ben is vĂ©gezhetjĂĽk. Ehhez elsĹ‘ lĂ©pĂ©skĂ©nt kĂ©t rĂ©teg konyhai papĂrtörlĹ‘ között fogjuk fel a narancsban maradt nedvessĂ©get, majd sĂĽtĹ‘papĂrra helyezve a hĂ©jakat 40 Celsius-fokon (hĂ©jak esetĂ©ben 40, teljes narancsszeletek esetĂ©ben kb. egy, másfĂ©l Ăłra alatt) szárĂtsuk ki Ĺ‘ket. A száraz narancsszeleteket hagyjuk lehűlni, s vĂ©gĂĽl csillagánizzsal, száraz rĂłzsaszirmokkal, fahĂ©jrudakkal, szegfűszeggel, vagy bármilyen más illatos termĂ©ssel Ă©s fűszerrel egyĂĽtt helyezzĂĽk Ĺ‘ket egy szĂ©p kis zsákocskába, vagy egyenesen egy tálba a szobában.
Ha a narancsnak a levĂ©t használjuk fel, akkor a kettĂ©vágott gyĂĽmölcs kĂ©t felĂ©nek hĂ©jábĂłl akár kis mĂ©csest is kĂ©szĂthetĂĽnk, ami pár percig kellemes citrusillattal töltheti meg a szobát. ElsĹ‘ lĂ©pĂ©skĂ©nt kaparjuk ki a gyĂĽmölcs belsejĂ©t a kettĂ©vágott narancs hĂ©jábĂłl, de Ăşgy, hogy a belsĹ‘ kis fehĂ©r „ágacska” Ă©rintetlen maradjon. TöltsĂĽnk e körĂ© olajat, majd gyĂşjtsuk meg az Ă©rintetlenĂĽl hagyott fehĂ©r „ágacskát” – melyet az olaj persze nem lephet el teljesen –, Ă©s már Ă©lvezhetjĂĽk is a rögtönzött mĂ©csest. De figyelem! Csak folyamatos felĂĽgyelet mellett, s olyan felĂĽleten használjuk, amely nem gyĂşlĂ©kony, Ă©s amelyen a narancsmĂ©cses nem tud elmozdulni, felborulni, elgurulni.
Ecettel Ă©s narancshĂ©jjal finom illatĂş felĂĽlettisztĂtĂł spray-tis kĂ©szĂthetĂĽnk, ami a kisebb konyhai műveletekhez – pĂ©ldául csap, mosdĂłkagylĂł napi letakarĂtása – megfelelĹ‘ lehet. Ehhez a narancshĂ©jat gyűjtsĂĽk egy zárhatĂł ĂĽvegbe, majd adjunk hozzá annyi ecetet, hogy ellepje Ĺ‘ket, s hagyjuk állni egy-kĂ©t Ăłráig. Használat elĹ‘tt szűrjĂĽk bele egy spray-s ĂĽvegbe az Ăgy kapott levet Ăşgy, hogy az ĂĽveg fĂ©lig legyen, majd a maradĂ©k felĂ©t tiszta, lehetĹ‘leg lágy vĂzzel hĂgĂtsuk. Ezzel már kĂ©sz is a tisztĂtĂł spray.