Egy fűszeres, laktató turmix mellé elég lehet néhány teljes kiőrlésű vagy zabpelyhes keksz, és máris jobb kedvvel lehet indulni a munkába, iskolába. A három alább közölt receptünk pedig kifejezetten alkalmas arra is, hogy az ősz „finomabbik oldalát” átélhessük általuk.
Almáspite-turmix
- Hozzávalók:
- Egy csésze fűszeres almakompót
- Egy csésze görög joghurt
- Két csésze tej
- Egy teáskanál vaníliakivonat, vagy kb. fél csomag vaníliás cukor
- Tejszínhab, őrölt fahéj a tetejére
Az elkészítéshez elegendő alaposan összeturmixolni a hozzávalókat a tejszínhab és a fahéj kivételével, melyek a turmix tetejére kerülnek már a tálaláskor.
Karamellás-almás turmix
- 2 csésze vaníliás jégkrém
- 1 csésze kockázott alma
- Negyed csésze karamellszósz
- Negyed csésze tej
- Fél-háromnegyed teáskanál fahéj
Az elkészítéshez turmixoljuk össze a hozzávalókat alaposan, majd tálalásnál – noha már alapjában véve sem kifejezetten „karcsúsító” a recept – még egy kis tejszínhabot és karamellszószt is adagolhatunk rá.
Sütőtökös shake
Hozzávalók:
- Fél csésze sült/főtt, pürésített sütőtök vagy konzerv sütőtök püré
- Negyed csésze tej + amennyit még a kívánt állaghoz szükségesnek találunk
- Egy érett banán fele
- Egy csésze görög joghurt
- Egy teáskanál sütőtök-pite fűszerkeverék
- Egy teáskanál vanília kivonat vagy kb. fél csomag vaníliás cukor
- 1-2 csipet fahéj
- 5-6 darab graham keksz, apróra törve
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze, majd ha még túl sűrű az állaga, egy-két evőkanalanként hozzáadhatunk tejet, s ha újra összeturmixoltuk az egészet, eldönthetjük, szükség van-e több tejre, vagy megfelelőnek látjuk a turmix állagát. Nyilván aki tudja, hogy a kevésbé sűrű és testes turmixokat szereti, kezdettől dolgozhat egy kicsit több tejjel. Tálaláskor egy adag tejszínhab és egy kis őrölt fahéj, esetleg kevéske morzsákra tört keksz is adagolható a tetejére.